Renovări, modernizări şi mâncare mai bună la Spitalul Judeţean în 2016
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Marcela Papici, şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Constantin Demian, au convocat luni prima conferinţă de presă din noul an pentru a prezenta proiectele şi planurile ambiţioase pe care doresc să le ducă la bun sfârşit până la finalul acestuia.
Unul dintre obiectivele propuse este lichidarea oricăror arierate, după ce la sfârşitul anului trecut, graţie unei alocări bugetare din partea Guvernului României, spitalul sătmărean şi-a plătit toate datoriile mai vechi de trei luni.
Primul proiect ce va fi realizat până la sfârşitul acestei luni va fi punerea în funcţiune a angiografului nou-nouţ, achiziţionat recent, cu care vor putea fi investigate şi tratate afecţiuni grave ale inimii.
În continuarea lucrărilor din cadrul proiectului amplu de modernizare a tuturor instituţiilor spitaliceşti din judeţul Satu Mare, în cursul anului 2016 vor fi renovate cinci secţii de la parterul şi etajul I al Spitalului Nou, precum şi secţiile de Neurologie şi ORL de la Spitalul Vechi.
La acestea se vor adăuga investiţiile în valoare totală de 10 milioane de euro asigurate de Consiliul Judeţean printr-un proiect european, prin care va fi modernizat blocul operator, va fi construit buncărul special pentru radioterapie, vor fi reabilitate mai multe secţii din ambele clădiri ale Spitalului Judeţean şi se vor înfiinţa un centru de ergoterapie, respectiv un centru de sterilizare.
Laboratorul spitalului va fi dotat cu şase aparate noi, cu care se vor putea face inclusiv analize de imunologie, iar la ambulatoriul de la Policlinica Veche şi-a început deja activitatea un doctor specializat în medicina muncii.
De-altfel, datorită celor 182 angajări noi în ultima jumătate de an, personalul medical al spitalului este complet în proporţie de 80%, iar managerul Marcela Papici anunţă schimbări în politica de angajări, în sensul că acestea se vor face permament, pe toate locurile rămase disponibile în urma unor eventuale pensionări, demisii sau concedii neplătite pe termen lung. În urma negocierilor cu sindicatul, toţi angajaţii vor beneficia în continuare de tichete de masă, pe lângă salariile pe care le primesc.
O altă măsură menită să crească gradul de confort şi calitatea serviciilor pentru pacienţi este reabilitarea şi reutilarea cu o linie tehnologică modernă a bucătăriei spitalului, după modelul instituţiei similare din Zalău, în urma unei investiţii estimate la 300.000 de euro.
După procedurile de licitaţie şi finalizarea lucrărilor de modernizare, în a doua jumătate a anului se va renunţa la contractarea serviciilor de catering, iar hrana pacienţilor va fi preparată în bucătăria proprie a spitalului. Porţiile de mâncare vor fi servite în condiţii civilizate, pe tăvi cu capace termorezistente, iar managerul Marcela Papici dă asigurări că acestea vor fi mai sănătoase şi mai bune la gust decât cele cu care s-au obişnuit pacienţii până acum.