Muzeul Comunismului la Satu Mare Reviewed by CD on . La Muzeul de Artă din Satu Mare s-a deschis joi o expoziţie inedită, menită să readucă în atenţia sătmărenilor aspecte din perioada regimului comunist, la un sf La Muzeul de Artă din Satu Mare s-a deschis joi o expoziţie inedită, menită să readucă în atenţia sătmărenilor aspecte din perioada regimului comunist, la un sf Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Muzeul Comunismului la Satu Mare

Muzeul Comunismului la Satu Mare

Muzeul Comunismului la Satu Mare

La Muzeul de Artă din Satu Mare s-a deschis joi o expoziţie inedită, menită să readucă în atenţia sătmărenilor aspecte din perioada regimului comunist, la un sfert de secol de la înlăturarea, cel puţin formală, a acestuia.

La vernisaj au participat, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, care a depănat amintiri de pe vremea când era şef de detaşament la pionieri, membrii din Baia Mare ai Clubului „Drum Bun”, care au sosit cu mai multe autoturisme Dacia 1100 şi Dacia 1300, inclusiv una folosită de Miliţia vremii, dar şi foşti „şefi şi şefuleţi” în regimul comunist, care şi-au asumat fără ezitare acest rol, povestind întâmplări hazlii din tinereţile lor, demne de operele lui Bogumil Hrabal (Google it: literatura contemporană cehoslovacă, Noul Val al filmului ceh din anii ’60, cultură, fineţuri…).
Cea mai tare poveste a fost spusă chiar de pitorescul tovarăş Gyure, actual director al Casei de Cultură a Sindicatelor, care pe vremea aceea era diriginte de şantier la construirea Centrului Nou, angajat cu carte de muncă la Gospodăria de Partid.
El a povestit că la ultima vizită a tovarăşului Nicolae Ceauşescu la Satu Mare, în ’88, s-a stricat frigiderul de la casa de oaspeţi a partidului de pe strada Ana Ipătescu, acolo unde urma să fie cazat cuplul prezidenţial. Elicopterul cu Nicu şi Leana tocmai aterizase pe stadionul Olimpia, când şeful de la Gospodăria de Partid a sunat disperat la Palatul Politico-Administrativ, că: „Toaşu’ Gyure, în momentu’ ăsta îmi faci rost de un frigider şi de sub pământ, dacă trebe”!
Gyure Lajos s-a suit în Dacia cu număr scurt (pentru tineri: acelea erau BMW-urile jmekerilor de pe vremea aia) şi, având ca antemergător o maşină de Miliţie cu sirenele pornite, a traversat întregul oraş şi podul peste Someş, până la depozitul ICSMI (un fel de Electrolux de pe vremea aia), a îndesat un frigider nou-nouţ în portbagaj, după care a făcut cale întoarsă, în viteză, pe acelaşi traseu.
Pe arterele principale ale oraşului erau înşiraţi de o parte şi de alta proletarii (fraierii de pe vremea aia), care, când au văzut coloana formată din maşina de Miliţie şi Dacia cu ditamai frigiderul în portbagaj, au început să aplaude şi să scandeze „Stima noastră şi mândria / Ceauşescu – România”!
„Am avut mai mare succes ca atunci când am dat 11 metri la Botoşani” – şi-a amintit tovarăşul Gyure, care a fost cunoscut ulterior pentru cariera sa de arbitru în campionatul naţional de fotbal ;))
Expoziţia dedicată regimului comunist din România din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare îşi propune să aducă în faţa sătmărenilor crâmpeie din perioada istorică în care statul român s-a aflat sub dominaţia unui regim cu un partid unic ce şi-a impus ideologia în toate sferele vieţii politice şi sociale din ţară.
Sătmărenii sunt invitaţi să surprindă fragmente din cotidianul regimului comunist, de la mijloace de propagandă, la aspecte ce ţin de cultul personalităţii şi până la imagini reprezentative din perioada comunistă a judeţului.
Asumarea memoriei totalitare ocupă un loc central în manifestările istoric-culturale, astfel că expoziţia are un rol ce ţine atât de o reamintire a perioadei pentru mulţi dintre sătmăreni, cât şi unul educativ pentru generaţiile mai tinere, care trebuie să perceapă istoria ca un exerciţiu de gândire asupra experienţelor traumatizante din trecutul României.
În cadrul expoziţiei sunt expuse tablouri ce înfăţişează cuplul dictatorial Ceauşescu, steaguri ale perioadei, ziare, lucrări omagiale, insigne, tablouri, îmbrăcăminte, precum şi alte obiecte ce îşi găsesc corespondentul în perioada regimului comunist.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus