Festivalul Internaţional de Teatru pentru Liceeni, un succes
Liceul Teoretic din Carei a organizat în perioada 17-18 ianuarie 2015, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Liceeni „Ioana Cîcu”, ediţia a II-a, în semn de omagiu pentru cea care a fost un dascăl de valoare al acestei instituţii, contribuind prin activitatea sa didactică la conturarea şi menţinerea unui mediu profesional care îmbină perfect sensibilitatea artistică şi rigoarea demersului didactic.
Ediția din acest an s-a desfășurat sub formă de concurs și a reprezentat o oportunitate oferită tinerilor liceeni careieni de a cunoaşte şi de a se întâlni cu alte trupe de teatru similare lor, fiind reprezentate patru judeţe: Cluj, Maramureş, Bihor şi Satu Mare, această diversitate permiţând un dialog sincer şi creativ, care a demonstrat că arta scenică nu cunoaşte limite culturale, lingvistice, etnice sau profesionale.
Trupa „Dramatis Personae” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, activă din 1993, cu numeroase participări naţionale şi internaţionale, a prezentat un spectacol în jurul unui regizor ursuz, veşnic nemulţumit, negativist, buricul pământului… teatral, dar care reuneşte cupluri celebre interpretate din unghiuri foarte diverse. Piesa “Histoires d’A” a fost jucată în limba franceză după un scenariu realizat de “Dramatis Personae”… cu complicitatea lui Matei Vişniec, Les Rita Mitsuko, Ornette, Giuseppe Verdi, William Shakespeare, Jimmy Scott, Serge Gainsbourg, Brigitte Bardot,… Profesor coordonator: prof. Alexandru Weisz.
Trupa „Assentiment” a Liceului Teoretic ”Octavian Goga” din Huedin a prezentat spectacolul
„Viitorul e în ouă”, adaptare după Eugen Ionescu, piesă jucată în limba franceză. Spectacolul a păstrat absurdul ionescian, dar și ludicul, parodicul, grotescul, tragicul și comicul. S-a respectat înlănțuirea ilogică a structurilor verbale, absurde. Actorii au îndrăgit jocul de limbaj, care amintește de Jarry și Caragiale. Piesa a pus în discuţie problema limitelor umane printr-un joc de scenă dinamic, înlănţuit, antrenant.
Trupa de teatru „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu din Satu Mare, înfiinţată în 1994, a prezentat publicului două piese din două registre diferite, unul modern, prin „Almost, Maine” de John Cariani şi unul clasic prin „Căsătoria” de N. V. Gogol. Scopul declarat al trupei este de a umple un gol în ceea ce priveşte activitatea de teatru pentru tineret din Satu Mare şi nu numai, propunându-şi descoperirea, pregătirea tinerilor în teatru, mimă, pantomimă, teatru-dans, muzică şi umor. Copreşedinţii asociaţiei sunt Vlad Chico, actor al Teatrului de Nord Satu Mare şi Radu George Horotan.
Trupa francofonă a Liceului Teoretic din Carei, îndrumată de doamna profesoară Dana Pop, a intrat în concurs cu piesa „Hainele cele noi ale împăratului”, adaptare după Hans Christian Andersen. Trupa mică, dar generoasă, formată din Claudian Șiman, Adina Doiciar, Lavinia Gorgan, Valentin Marchiș și Patrick Lucaci (sunet), debutantă în tainele limbii franceze, a prezentat, într-un registru tragic-comic, un spectacol de lumini, umbre, dans și mimă, despre narcisism, grandoare, minciună, singurătate și durere.
Trupa „Blagienii”, a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, a adus-o în scenă, într-un decupaj de fragmente din piesa „Chirița în provinție”, pe Chirița, celebrul personaj creat de Vasile Alecsandri, nu doar prin trăire dramatică, prin comic şi calambur, ci şi prin savoarea graiului moldovenesc din târgul Ieşilor.
Trupa „Carisma” a Liceului Tehnologic „”Alexiu Berinde” din Seini, a prezentat piesa „Oscar şi Tanti Roz”, o adaptare dupa romanul omonim al lui Eric Emmanuel Schmitt, care se vrea a fi o pledoarie pentru viață, un semnal de alarmă pentru cei care încă n-au aflat că „Viaţa e un cadou foarte tare”. Profesor Coordonator: Codruţa Crişan.
Trupa de teatru a Centrului Cultural din Carei a pus în scenă un moment intitulat „Colaj”, surprinzând secvenţe din cotidianul furtunos, aglomerat, mercantil în care omul, deşi înconjurat de semenii lui, îşi trăieşte, plenar, singurătatea. Piesa a fost jucată în limba maghiară. Profesor coordonator: Szolomájer Timea.
Trupa „Nadia” din Solotvino, Ucraina, nu a putut participa din motive obiective, problema vizelor împiedicându-i să ajungă la timp în concurs.
În urma deliberărilor unui juriu format din specialişti în domeniul teatral, profesori de limbă română şi limbă franceză, s-a ajuns la următoarele rezultate:
Premiu pentru cel mai bun rol secundar feminin:
Alexandra Alb – Trupa „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare
Adina Doiciar – „Trupa francofonă” a Liceului Teoretic din Carei
Teodora Şandor – Trupa „Dramatis personae” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare
Premiu pentru cel mai bun rol secundar masculin:
Iosif Ahmed – Trupa „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare
Alexandru Bote – Trupa „Dramatis personae” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare
Sergiu Roman – Trupa „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare
Valentin Marchiş – „Trupa francofonă” a Liceului Teoretic din Carei
Premiu pentru cel mai bun rol principal feminin:
Dariana Borşe – Trupa „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare
Flavia Perşa – Trupa „Dramatis personae” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare
Laura Butuc – Trupa „Blagienii” a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea
Premiu pentru cel mai bun rol principal masculin:
Claudian Şiman – „Trupa francofonă” a Liceului Teoretic din Carei
Cătălin Mocan – Trupa „Assentiment” a Liceului Teoretic „O. Goga” din Huedin
Sarmis Perţe – Trupa „Assentiment” a Liceului Teoretic „O. Goga” din Huedin
Premiu pentru cel mai bun spectacol:
Trupa „Dramatis personae” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare pentru spectacolul „Histoires d’A” (spectacol în limba franceză)
Trupa „Arttis” a Centrului Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare pentru piesa „Căsătoria” de N. V. Gogol
„Trupa francofonă” a Liceului Teoretic din Carei pentru piesa „Hainele cele noi ale împăratului” adaptare după Hans Christian Andersen.
Organizatorii Festivalului aduc mulţumiri colaboratorilor, sponsorilor, fără de care nu s-ar fi putut realiza acest eveniment: Primăria municipiului Carei, Centrul Cultural Carei, Direcţia de Cultură, Turism şi Sport Carei, S.C. AGROTEX S.R.L. Carei, S.C. ALCONOR COMPANY S.R.L., S.C. ARDEALUL S.A. Carei, S.C. EDEX S.R.L., S.C. LARISCH EXIM S.R.L., S.C. FASTUS BACKEREI S.R.L., Asociaţia Unirea Carei.