Bilanțul Jandarmeriei pe anul 2014
Inspectorul șef al Jandarmeriei Satu Mare, colonelul Vasile Bocea și purtătorul de cuvânt al unității, căpitanul Camelia Lucuț, au susținut vineri, o conferință de presă în care a fost prezentat bilanțul activităților desfășurate și rezultatele obținute de Jandarmeria Satu Mare în anul 2014.
Conform inspectorului șef, în anul anterior, au fost constatate 247 fapte de natură penală și 2.772 de natură contravențională.
Obiectivul prioritar al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare în anul 2014 a fost acela de a asigura un climat de ordine şi siguranţă pentru cetăţenii întregului judeţ.
Pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv, jandarmii sătmăreni au executat în cursul anului 2014, peste 4455 misiuni specifice.
Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel: 3.375 misiuni de menţinere a ordini publice; 445 misiuni de asigurare a ordinii publice; 272 acţiuni de restabilire a ordinii publice; 224 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii și pentru efectuarea unor acte procedurale; 149 misiuni de punere in aplicare a mandatelor de aducere.
Conform prevederilor legale în vigoare, în anul 2014 Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a asigurat paza şi protecţia unui număr de 18 obiective. În vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a şedinţelor de judecată, în perioada analizată, s-a asigurat şi menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti în 13 săli de judecată.
Totodată jandarmii sătmăreni au asigurat paza şi protecţia transporturilor speciale, de bunuri şi valori precum şi a transportului corespondenţei clasificate, astfel: 19 transporturi de produse cu caracter special în beneficiul I.J.J. Satu Mare şi 157 transporturi de bunuri şi valori.
În urma executării acestor misiuni, la nivelul I.J.J. Satu Mare, au fost constatate un număr de 247 fapte de natură penală şi 2.772 fapte de natură contravenţională.
Din cele 247 fapte de natură penală, 70 au fost constatate în mod independent şi 177 în sistem integrat cu poliţia.
Din totalul de 70 fapte de natură penală constatate în mod independent, 61 au fost săvârşite şi constatate în mediul urban şi 9 au fost săvârşite şi constatate în mediul rural.
Cu ocazia infracţiunilor constatate în anul 2014, au fost identificaţi 81 de făptuitori (72 în mediul urban şi 9 în mediul rural). Dintre infracţiunile constatate independent de jandarmi în cursul anului trecut, amintim: furturi de diferite bunuri, oferirea spre vânzare de mărfuri contrafăcute, oferirea spre vânzare de mărfuri de produse piratate, tăiere ilegală de arbori, portul fără drept de obiecte periculoase, folosirea de instalații clandestine în scopul sustragerii de curent electric și furturi de energie electrică.
În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul Jandarmeriei Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 2.772 sancţiuni contravenţionale.
Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 1924 sunt amenzi aplicate, reprezentând 69%, iar 848 sunt avertismente scrise, reprezentând 31%.
Tot în cadrul acestei conferințe, colonelul Bocea Vasile, a dorit să mulțumească atât cetățenilor, cât și jandarmilor „că au respectat recomandările făcute cu prilejul diferitelor evenimente cu public numeros desfăşurate pe raza judeţului Satu Mare. Comanda Jandarmeriei sătmărene apreciază activitatea jandarmilor şi le mulţumeşte pentru implicare, pentru dăruirea şi loialitatea, pasiunea şi curajul, cinstea şi onoarea de care au dat dovadă”.
Activități și campanii preventiv-informative
În partea a doua a conferinței, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Campelia Lucuț a menționat că „în anul 2014, jandarmii sătmăreni au desfăşurat o serie de activităţi şi campanii preventiv- informative, recreative, acţiuni de voluntariat, acţiuni de prezentare a specificului Jandarmeriei, dar şi activităţi de reprezentare şi protocol”.
O serie de activităţi au fost organizate în cadrul campaniei ”Jandarmeria pe înțelesul tuturor!”, campanie structurată pe trei componente, una de prevenire, una de informare şi una de dialog social.
„Scopul acestei campanii a fost acela de a informa cetăţenii indiferent de vârstă și naţionalitate, asupra tipurilor de misiuni pe care Jandarmeria le îndeplineşte pentru siguranţa şi în folosul cetăţeanului atât la nivel local cât şi în afara graniţelor ţării, dar şi asupra rolului pe care Jandarmeria îl are în societate în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pentru sătmăreni”, a declarat Camelia Lucuț.
Pentru realizarea scopului propus au fost desfăşurate o serie de activităţi preventive cu elevii în şcoli, în tabere şcolare, atât în timpul şcolii, cât şi în vacanțe. „Pentru a susţine demersul nostru informaţional, au fost distribuite elevilor o serie de materiale informative, au fost realizate exerciţii demonstrative şi activități de prezentare a materialelor din dotare, a tehnicii specifice Jandarmeriei.”, a mai adăugat aceasta.
În programul educaţional Şcoala Altfel am sprijinit unităţile de învăţământ, suținând activităţi preventive-informative demonstrative şi recreative.
Alături de activităţile preventive desfăşurate cu elevii din judeţul nostru, jandarmii sătmăreni s-au implicat în activităţi de voluntariat, în beneficiul copiilor bolnavi de boli maligne din judeţul Satu Mare, în cadrul programului de recuperare „Raza Speranţei, precum şi a tinerilor cu dizabilităţi, bolnavi de sindomul Werdig Hofmann.
Activităţile desfăşurate pentru aceşti copii sau tineri au avut menirea să menţină o stare de bine, prin implicarea acestora în activităţi cu trăiri emoţionale intense. Au fost prezentate cu acest prilej o suită de exerciţii tactice şi demonstrative, copiii fiind implicaţi direct în desfăşurarea acestora.
Tot în cadrul acţiunilor de voluntariat se înscriu şi acţiunile de donare de sânge la solicitarea Centrului de Transfuzii Sangvine Satu Mare.
O misiune deosebit de importantă a revenit Jandarmeriei în anul 2014 cu prilejul sărbătoririi diferitelor zile festive (Ziua Naţională a României, Ziua Imnului, Ziua Drapelului, Ziua Victoriei Revoluţiei, Ziua Eroilor, Ziua Armatei), când pe lângă asigurarea măsurilor de ordine publică, jandarmii au susţinut organizarea şi desfăşurarea festivităţilor.