„Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii tinerilor străzii” a ajuns la final Reviewed by CD on . Membrii Asociaţiei Stea au susținut marți, o conferință de presă care marchează încheierea unui proiect remarcabil de voluntariat internațional care s-a desfășu Membrii Asociaţiei Stea au susținut marți, o conferință de presă care marchează încheierea unui proiect remarcabil de voluntariat internațional care s-a desfășu Rating: 0
Ești aici: Acasă » Educație»„Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii tinerilor străzii” a ajuns la final

„Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii tinerilor străzii” a ajuns la final

„Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii tinerilor străzii” a ajuns la final

Membrii Asociaţiei Stea au susținut marți, o conferință de presă care marchează încheierea unui proiect remarcabil de voluntariat internațional care s-a desfășurat în perioada martie-decembrie 2014 în folosul comunității sătmărene.

Proiectul „Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii” – RO-21-188-2013-R3, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului „Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat”, i-a permis unei tinere de 24 de ani din Italia, Giulia Natella, să se implice timp de aproape 9 luni, zi de zi, ca voluntar, pentru a acționa în mod concret în direcția convingerilor ei puternice cu privire la ce putem face pentru a construi o lume mai bună.
Viziunea Giuliei despre importanța implicării civice și combaterii disciminării a găsit o corespondență perfectă în misiunea Asociației Stea de a lupta împotriva excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, de a susține accesul la școală și de a-i educa pe cei ce de la vârste fragede, constrânși de lipsuri și privați de un suport moral adecvat, ajung să trăiască în subcultura sărăciei, departe de unele dintre normele populației majoritare de care se distanțează treptat din ce în ce mai mult.
„E un proiect extraordinar pentru că ea și-a dezvoltat foarte multe abilități care îi vor fi de folos pe viitor în parcursul pe care la ales. Ea s-a înscris la facultate la Roma pentru ca să devină educator social și o mare parte a acestei decizii se datoriază experienței trăite la noi”, a menționat directorul Asociației Stea, Cristina-Maria Bala.
Giulia nu a ales în mod întâmplător România. În Italia, la Roma, orașul ei natal, Giulia, prin implicare ca voluntară în cadrul organizației Popica Onlus, a descoperit situația romilor originari din Europa de Est, care trăiesc în condiții dificile în colibe și locuințe improvizate pe terenuri de la marginea orașului. Aceste persoane se confruntă în Italia cu grave probleme de discriminare și au o situație foarte precară.
Animată de convingeri puternice din sfera drepturilor omului și în mod deosebit a drepturilor copilului, Giulia și-a propus să nu rămână indiferentă, ci să se implice ca voluntar, alegând Serviciul European de Voluntariat ca oportunitate de acțiune concretă. „Aceasta a fost o experiență educativă și formativă pentru mine. În urma acestei experiențe m-am înscris la facultate. Mai mult, a fost o experiență bogată din punct de vedere emoțional. Mi-am dezvoltat anumite abilități pe care nu le aveam înainte, de exemplu înțeleg deja limba română și limba engleză o vorbesc mult mai fluent decât înainte. De asemenea, mi-am dezvoltat și abilitățile inter-personale, așadar pot spune că a fost o experiență foarte bună pentru mine”, a declarat Giulia Natella.
Prezentă la conferința de presă, viceprimarul Marcela Papici a declarat că „admir ceea ce faceți pentru că știu că este extrem de greu și nu e ceva ce ar putea să facă oricine. În momentul acesta un ochi îmi râde și altul îmi plânge. Îmi plânge pentru că Giulia este din Italia și râde pentru că a venit în România și face lucrurile acestea și încearcă să-i ajute și pe alții. Oamenii pe care Giulia îi ajută au nevoie mai mult decât oricine să fie ajutați și pentru că nimic nu e întâmplător, proiectul se încheie în decembrie, o lună sensibilă și sper ca experiența de nouă luni a Giuliei să schimbe atitudini și comportamente și dacă tinerele care sunt alături de noi vor duce acest lucru mai departe, e de bine și suntem pe plus”.
La Asociația Stea, Giulia s-a implicat în numeroase acțiuni sprijinind echipa în munca cu 169 de copii și tineri și 52 de părinți care e confruntă cu grave probleme sociale.
Unul dintre cele mai importante rezultate obținute prin implicarea Giuliei alături de alți voluntari și echipa Asociației Sea este evitarea abandonului școlar a 97 de copii din familii care trăiesc la limita sărăciei extreme și înscrierea la grădiniță și școală a altor 18 care nu fuseseră nicioadată școlarizați.
Evenimentul de final al proiectului, a constat și într-un vernisaj al unei expoziții itinerante de fotografii ce ilustează într-un mod foarte expresiv activitatea de voluntariat a Giuliei. Săptămâna viitoare se va lansa și jurnalul de volunatariat al Giuliei, iar acesta. împreuna cu fotografiile, vor fi folosite în continuare de Asociația Stea pentru pormovarea voluntariatului în comunitatea sătmăreană purtând mottoul „Schimbarea începe cu tine! Fii voluntar!”
Tânăra italiancă va pleca în țara ei natală vineri 12 decembrie, iar proiectul se va încheia în 15 decembrie.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus