Municipiul Satu Mare este supravegheat de camere video
La sediul Complexului de educaţie ecologică şi de monitorizare a calităţii aerului din Grădina Romei, a avut loc joi, recepționarea lucrărilor aferente proiectului „Sistem de supraveghere video pentru siguranța spațiilor publice din municipiul Satu Mare”.
Așadar, începând de astăzi, municipiul Satu Mare este împânzit de 66 camere video performante care înregistrează orice mișcare din oraș. Sistemul de supraveghere video instalat este format din 33 camere mobile, 17 camere fixe și 16 camere de recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale autoturismelor.
În cadrul evenimentului, primarul Dorel Coica a declarat că a mai fost depus un proiect pentru montarea a încă 77 de camere .
Despre proiect vă spunem că a fost implementat de către Primăria Satu Mare proiectul în perioada 17.02.2012 – 16.08.2014.
Obiectivul general al proiectului vizează realizarea unui sistem complex de supraveghere video a unor spaţii publice aferente unor (locaţii) obiective din municipiul Satu Mare precum instituţii publice, intersecţii, parcuri, pieţe prin achiziţionarea unui număr de 66 de camere video care au fost instalate în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii precum şi amenajarea şi dotarea unui centru de comandă – dispecerat.
Valoarea totală a proiectului a fost de 1.768.054,36 lei din care valoarea totală eligibilă este de 1.336.182,99 lei, asistenţă financiară nerambursabilă solicitată fiind de 1.309.459,33 lei, iar TVA aferent proiectului este de 338.148,55 lei.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt angajaţii poliţiei comunitare, cetăţenii municipiului, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza acestora precum şi turiştii şi cei care tranzitează municipiul.
Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt Consiliul Local şi Primăria, serviciile publice locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciciul de Ambulanţă, Poliţia municipiului Satu Mare, Jandarmeria.
Sistemul video de supraveghere stradal va avea rolul de a creşte gradul de siguranţă publică a cetăţeanului, de a proteja populaţia împotriva faptelor antisociale, de a preveni şi combate actele de violenţă în spaţiile publice, de a eficientiza rolul autorităţilor privind intervenţiile în combatererea infracţionalităţii sau situaţii de urgenţă – incendiu, accident, inundaţii etc.