Ziua Universală a Iei, marcată în Țara Oașului
Ziua iei românești 2016. Românii sărbătoresc de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul) portul popular, mai exact ia românescă.
Această zi a fost numită Ziua Universală a Iei, cămașa tradițională, oriunde pe planetă. Iar popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe.
În perioada 23 – 24 iunie, Muzeul Țării Oașului, Casa Orășenească de Cultură, cu sprijinul Primăriei Negrești Oaș și a Consiliului Local sărbătoresc Ziua Universală a Iei. Evenimentul are loc în incinta Muzeului în Aer Liber a Țării Oașului.
Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
În cursul zilei de joi, 23 iunie, în inima Țării Oașului – Negrești Oaș, județul Satu Mare, au avut loc diferite activități prin care oșenii sărbătoresc Ziua Universală a Iei.
Astfel, la Muzeul în Aer Liber au avut loc momente muziale oșenești cu Ansamblul folcloric Oașul, Maria Tripon și instrumentiștii Solomon și Ioan Varga, o paradă a costumelor oșenești, un atelier de împletit coronițe din sânziene, o expoziție meşteşugărească realizată de tezaurul uman viu Floare Finta, meşteşugarii Floare Hotca, Ana Hotca, Ana Mare, Maria Finta şi ceramiștii Geza și Emma Istvanfi.
Oșencele din Țara Oașului se mândresc cu ia purtată și spun că această cămașă care se sărbătorește pe data de 24 iunie în întreaga lume are diferite aspecte.
„Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete”, spune Ana Mare din Țara Oașului.
Cei pasionați de tradiții și obiceiuri, au avut ocazia să stea de vorbă cu cel mai vechi olar din județ, care ne-a făcut și o demonstrație timp în care ne-a vorbit despre frumoasa lui meserie, pe care din păcate nu mulți vor să îl învețe.
Cei care trec pragul Muzeului în Aer Liber din Țara Oașului și poartă ie sau cămasșă oșnească, pe data de 25 iunie, vor avea intrare gratuită.
Muzeul Ţării Oaşului are în colecţie peste 250 de piese – cămeşi femeieşti oşeneşti – într-o mare varietate.