Ziua Europei sărbătorită la Satu Mare cu…de toate
Politicul nu s-a putut ţine departe nici de tripla sărbătoare pe care o celebrăm în ziua de 9 Mai, el infiltrându-se în manifestările organizate cu această ocazie la Satu Mare nu doar prin prezenţa numeroasă a politicienilor care se află acum în plină campanie electorală, ci şi printr-un incident ce nu face neapărat cinste partidului care s-a implicat în acesta.
Pentru toţi europenii, ziua de 9 Mai este importantă din mai multe puncte de vedere. În 1945, în această zi, generalii armatei germane au semnat capitularea necondiţionată în faţa reprezentanţilor Aliaţilor, punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
Cinci ani mai târziu, în spiritul reconcilierii şi cooperării economice pentru prosperitate comună, ministrul de externe francez Robert Schuman a propus în această zi unirea industriilor de oţel şi cărbuni ale Franţei şi Germaniei de Vest, aceasta fiind considerată data naşterii structurii ce avea să devină ulterior Uniunea Europeană, iar de atunci 9 Mai a fost declarată Ziua Europei.
Pentru români, 9 Mai are şi o altă semnificaţie importantă: în 1877, ministrul de externe Mihail Kogâlniceanu anunţa, în vechiul Parlament de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti, independenţa Principatelor Române Unite faţă de Imperiul Otoman, deziderat împlinit ulterior prin luptă şi sacrificiul suprem al dorobanţilor în redutele de la Plevna şi Smârdan.
Manifestările de vineri de la Satu Mare s-au desfăşurat la Statuia Ostaşului Român şi au început la orele amiezii cu Te-Deum oficiat de un sobor de preoţi, continuând apoi cu tradiţionalele depuneri de coroane de flori.
La eveniment au participat reprezentanţii Prefecturii, Primăriei şi Consiliului Judeţean Satu Mare, ai diferitelor instituţii publice şi organizaţii non-guvernamentale, asociaţii culturale sau a veteranilor de război, precum şi delegaţii numeroase ale diferitelor partide politice.
Trebuie remarcat faptul că liberalii şi social-demoraţii s-au prezentat atât separat, adică PNL şi Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, cât şi împreună, în cadrul a ceea ce au anunţat ca fiind Uniunea Social-Liberală Satu Mare, astfel că au fost de departe cei mai numeroşi pe platoul din faţa statuii.
De asemenea, au mai depus coroane de flori Partidul Democrat-Liberal, Partidul Mişcarea Populară, Forţa Civică, Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.
Ceremonia s-a încheiat o paradă militară, ocazie de care au profitat doi tineri să se furişeze în spatele coloanei de soldaţi, jandarmi şi pompieri şi să defileze şi ei prin faţa oficialităţilor cu o barcă gonflabilă în care au aşezat portretul premierului României, Victor Ponta, ca o aluzie ironică la ipostaza în care a fost surprins acesta la recentele inundaţii.
Ei au fost direcţionaţi de către poliţişti spre o zonă mai ferită, unde i-au legitimat şi le-au dat un avertisment, însă la faţa locului au început să se adune membrii PD-L, care încurajaseră anterior acţiunea şi au oferit un fel de protecţie morală celor doi tineri, pentru ca aceştia să nu fie intimidaţi de forţele de ordine.
Tot acolo şi-a făcut apariţia şi senatorul Valer Marian, care i-a luat la rost pe poliţişti şi jandarmi pentru ceea ce a considerat a fi exces de zel din partea acestora, reproşându-le că nu au dat dovadă de aceeaşi promptitudine „când v-am chemat în cazuri mai grave”. Aceştia îşi vor primi, cu siguranţă, câte o chelfăneală şi de la superiorii lor, pentru „profesionalismul” de care au dat dovadă în asigurarea traseului pe care s-a desfăşurat parada militară.