Un muncitor prins sub un mal de pământ, a scăpat teafăr.
Un muncitor care lucra pe şantierul de pe Drumul Careiului, unde se construieşte un sistem nou de canalizare, a fost prins de un mal de pământ şi îngropat până la brâu într-o groapă cu adâncime de doi metri.
Norocul lui că nu a fost prins în poziţie culcată sau ghemuită, altfel, având în vedere lipsa oricăror măsuri de siguranţă şi protecţie a muncii, cu siguranţă şi-ar fi găsit sfârşitul acolo.
Evenimentul s-a produs în jurul orei 12.30, în apropiere de staţia de carburanţi Rompetrol. La faţa locului au sosit imediat pompierii cu echipaje de descarcerare conduse de comandantul ISU Someş, colonelul Gheorghe Dan, care au luat imediat măsuri de securizare şi stabilizare a gropii, apoi au trecut la operaţiunile de salvare propriu-zisă.
La faţa locului au ajuns repede şi primarul Dorel Coica, precum şi directorul societăţii Apaserv, Dan Stegerean, contractantul lucrărilor din zona respectivă.
Operaţiunile s-au desfăşurat cu greutate, din cauza faptului că pământul surpat s-a transformat foarte repede în mâl vâscos din cauza apei pluviale adunate în groapă, iar victima, Ioan Ţânţaş, nici nu-şi putea mişca picioarele. A fost nevoie de două ore de săpături asidue şi pomparea apei din groapă până ce pompierii au reuşit să tragă afară muncitorul, cu ajutorul unor frânghii.
Au fost şi momente oarecum comice, pompierii şi ziariştii prezenţi la faţa locului fâcând câteva drumuri la Auchan-ul de vis-a-vis pentru a cumpăra apă minerală şi ţigări, pe care le cerea muncitorul blocat în groapă. Imediat după ce a fost salvat, acesta s-a scotocit prin buzunare şi a vrut să le ofere salvatorilor bani pentru ţigările cu care l-au servit ;))
El a fost transportat cu o ambulanţă la spital, pentru investigaţii medicale, dar, după primele aparenţe, se pare că nu a păţit nimic, s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.
Poliţiştii şi inspectorii ITM au demarat anchete pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a întâmplat acest accident şi se pare că vor ieşi la iveală multe nereguli.
Lucrările, ce fac parte din proiectul Apaserv cu finanţare europeană, au fost atribuite în urma unei licitaţii consorţiului româno-ungar Depona-Silcomprest, dar aşa cum se întâmplă în multe asemenea cazuri, pe şantier lucrează o firmă subcontractantă, Transilvania Tehnic Global SRL. Autorităţile nu au reuşit să afle la faţa locului dacă muncitorul era angajat în condiţii legale, iar cel care conducea utilajul cu care a săpat groapa a declarat că el este soţul patroanei şi, de fapt, era doar „în trecere” pe acolo.