Serviciu gratuit de colectare permanentă a deşeurilor electrice şi electronice pentru sătmăreni
Începând cu luna martie 2013, Asociaţia RoRec împreună cu Primăria Municipiului Satu Mare, vin în sprijinul sătmărenilor care deţin deşeuri electrice şi electrocasnice (DEEE,) grele sau voluminoase, cu un nou serviciu de colectare gratuită de la domiciliu.
Cetăţenii, instituţiile publice, operatorii economici care vor să se debaraseze în mod corect de echipamentele uzate din casă sau din birou sunt invitaţi să apeleze următoarele numere de telefon: 0742.550.071 şi 0756.055.632. Acestea sunt disponibile de luni până sâmbătă, între orele 9.00-18.00, şi se adresează publicului interesat să facă o programare pentru transportul deşeurilor EEE grele sau voluminoase.
Colectarea gratuită a obiectelor electrice şi electrocasnice ieşite din uz se va face pe baza programărilor adunate în decursul unei luni, la cele două numere de telefon amintite, respectiv în prima zi de sâmbătă a fiecărei luni. Pentru luna martie, colectarea va avea loc sâmbătă, 2 martie 2013.
Acest serviciu este destinat comunităţii sătmărene, în vederea facilitării procesului de colectare a deşeurilor electrice şi electronice. Primăria Municipiului Satu Mare şi Asociaţia RoRec le oferă cetăţenilor, prin acest nou serviciu, încă o modalitate prin care se pot debarasa corespunzător de echipamentele uzate, în afara acţiunilor de colectare a DEEE-urilor din cadrul campaniei “Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare”.
În anul 2012, Asociaţia RoRec, cu sprijinul autorităţilor locale, a derulat 15 acţiuni de colectare în judeţul Satu Mare, în cadrul cărora s-au colectat peste 100.000 de kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice.
Importanţa colectării corecte a deşeurilor EEE vine dintr-o serie de factori reali şi foarte importanţi, precum substanţele periculoase pe care aceste deşeuri le conţin, legislaţia care ne obligă să reciclăm pentru a minimiza efectele poluării, evoluţia firească spre care tindem cu toţii, de a trăi într-un mediu curat şi sănătos sau bunul simţ care ne spune să nu aruncăm la întâmplare deşeurile. Echipamentele uzate astfel colectate sunt tratate în instalaţii conforme cu standardele europene de mediu, în care fracţiile sunt procesate şi eliminate nepoluant, anulând astfel consecinţele negative ale factorilor de mai sus.