„Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” Reviewed by CD on . Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare a găzduit duminică lansarea volumului „Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”, operă a re Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare a găzduit duminică lansarea volumului „Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”, operă a re Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»„Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”

„Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”

„Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”

Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu din Satu Mare a găzduit duminică lansarea volumului „Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”, operă a reputatului redactor sportiv Ştefan Stahl, cel care şi-a trăit aproape toată viaţa alături de regretata Ecaterina Stahl, multiplă campioană a acestui sport nobil.

Volumul cuprinde principalele momente ale istoriei de aproape un secol şi jumătate al sportului cu sabia, spada şi floreta din oraşul de pe malul Someşului. Cu această ocazie a fost lansată şi cea de-a doua ediţie a versiunii în limba maghiară a cărţii, iar autorul pregăteşte pentru acest an şi o versiune redactată în limba germană.
La eveniment au fost prezenţi numeroşi prieteni ai familiei Stahl, în frunte cu oficialităţile locale şi judeţene, printre care îi amintim pe europarlamentarul Ovidiu Silaghi – el însuşi practicant al scrimei în tinereţe, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor – principalii susţinători ai editării cărţii la calitatea impusă de tema ei, viceprimarul Marcela Papici, fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, precum şi fostul mare campion de origine sătmăreană, Jozef Szepessy, care a adus multe medalii atât României, cât şi, ulterior, Germaniei.
De-altfel, în discursul său, acesta din urmă a subliniat că în cele patru decenii de când are contacte permanente cu politicienii sătmăreni, echipa actuală de la conducerea judeţului s-a dovedit a fi cea mai „unbirokratisch” atunci când s-a pus problema sprijinirii rapide şi eficiente a apariţiei acestui volum ce reprezintă, de fapt, o enciclopedie a sportului ce a făcut numele Sătmarului cunoscut în toată lumea.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, i-a mulţumit autorului cărţii pentru modul în care contribuie la promovarea imaginii judeţului Satu Mare şi i-a promis sprijin şi pentru editarea volumului în limba germană, anunţând, totodată, implicarea directă a instituţiei pe care o conduce la dezvoltarea scrimei sătmărene.
A luat cuvântul şi reprezentanta Federaţiei Române de Scrimă, Roxana Bârlădeanu (fostă Sarlat), care a transmis salutul conducerii de la Bucureşti a forului respectiv şi le-a mulţumit gloriilor scrimei sătmărene, prezente în sală, pentru contribuţia lor la dezvoltarea acestui sport la nivel naţional.
A urmat apoi cuvântarea autorului cărţii, Ştefan Stahl, care a evocat nume şi momente din istoria glorioasă a scrimei sătmărene, adunate în paginile volumului ce constituie o premieră în publicistica locală prin caracterul lui de lucrare de specialitate despre evoluţia unei ramuri sportive, de la apariţia ei în secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre.
La finalul evenimentului de duminică, şefii judeţului i-au înmânat „ambasadorului Sătmarului în Germania”, Jozef Szepessy, distincţia pe care ar fi trebuit s-o primească la Gala Laureaţilor, însă premierea a fost devansată cu o zi, deoarece fostul mare campion nu va putea fi prezent luni la Satu Mare.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus