Rudolf Fatyol, declarat colaborator al Securităţii ceauşiste Reviewed by CD on . Prin Decizia nr. 1483 din 31 martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României admite recursul formulat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivel Prin Decizia nr. 1483 din 31 martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României admite recursul formulat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivel Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Rudolf Fatyol, declarat colaborator al Securităţii ceauşiste

Rudolf Fatyol, declarat colaborator al Securităţii ceauşiste

Rudolf Fatyol, declarat colaborator al Securităţii ceauşiste

Prin Decizia nr. 1483 din 31 martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României admite recursul formulat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi constată existenţa calităţii de colaborator al Securităţii în ceea ce-l priveşte pe directorul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Rudolf Fatyol.

Sentinţa este irevocabilă şi constituie punctul final al unui proces început încă în anul 2011, când maestrul violonist sătmărean a fost dat în judecată de CNSAS, el fiind acuzat că ar fi „cântat” la Securitate în anii regimului ceauşist după ce a fost angajat la filarmonică pe un post reînfiinţat special pentru el, în urma presiunilor fostului secretar judeţean de partid responsabil cu propaganda, Constantin Stanca.
În momentul începerii procesului, Rudolf Fatyol s-a apărat afirmând că are un document emis chiar de CNSAS prin care această instituţie îl exonerează de orice vină în ceea ce priveşte colaborarea cu Securitatea, însă de atunci nu a prezentat instanţei documentul respectiv, iar fostul şef al CNSAS, Ladislau Csendes, a negat că ar fi semnat vreodată o asemenea hârtie.
Violonistul sătmărean a acuzat atunci conducerea CNSAS că îl şantajează pentru „a le da plicul”, dar „pot să aştepte mult şi bine bani de la mine”!
Rudolf Fatyol este nepotul maestrului Ştefan Ruha, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, conduce Filarmonica „Dinu Lipatti” de 25 de ani şi este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Muzică din Debrecen (Ungaria).
Din 2004 este cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare, iar din 2011 cetăţean de onoare al municipiului Carei, an în care i-a fost conferită, prin decret prezidenţial, şi cea mai mare distincţie acordată unui om de cultură, Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus