Pun prevenţia în atenţie
Profesori doctori din România şi Ungaria, medici şi terapeuţi vor ţine prezentări la o conferinţă despre dezvoltarea copiilor şi conştientizarea importanţei prevenţiei întârzierilor.
Centrul „Fericitul Scheffler János” lucrează, deja de patru ani, pentru conştientizarea prevenţiei şi a metodelor de screening, ca element în prevenirea întârzierilor în dezvoltare ale copiilor.
În urmă cu trei ani, la iniţiativa Primăriei municipiului Satu Mare şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, respectiv Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională a început un proiect de screening în grădiniţele din municipiu, având ca obiect evaluarea copiilor sănătoşi.
La începutul a fiecărui an şcolar au instruit cadrele didactice în depistarea semnelor de risc pentru dezvoltarea necorespunzătoare, şi evaluarea copiilor sănătoşi de vârsta grădiniţei.
Cu gândul de răspândire a concepţiei prevenţiei – viziune care a impregnat şi proiectul, şi la încheierea acestuia – între 26-27 mai, Centrul „Fericitul Scheffler János” organizează o conferinţă cu participare internaţională. Acesta va avea ca vorbitori specialişti din diverse domenii ale educaţiei şi a sănătăţii copiilor, ca Czeizel Barbara, psihopedagog, coordonatorul Centrului de Intervenție Precoce din Budapesta, responsabil pentru intervenția precoce din partea Ministerului Resurselor Umane; Prof. Dr. Benga Ileana medic specialist neuropsihiatrie infantilă; Dr. Donauer Nándor, psiholog clinician, neuropsiholog în Spitalul Budai Gyermekkorhaz din Budapesta; Asbóthné Kriston Viktória, psihopedagog, logoped, coordonator profesional al Fundației Meixner din Budapesta; Bartók Éva, logoped, președinte al Asociației Române pentru Copii Dislexici din Târgu Mureş.
Conferinţa se organizează cu sprijinul fundaţiei THE VELUX FOUNDATIONS. În decursul a două zile vor avea loc treisprezece prezentări în limba română şi maghiară – cu traducere simultană -, în clădirea fostului cinema „Popular” de pe strada Ştefan cel Mare nr. 18.
Pentru a lua parte în publicul conferinţei e nevoie de completarea unui formular online, care se poate accesa de pe site-ul www.bsjk.ro – tot aici găsiţi şi programul complet al evenimentului. Locurile accesibile sunt limitate, participarea e gratuită, iar în validarea participării se ia în considerare timpul trimiterii formularului.