Negreştiul şi-a deschis porţile pentru sute de colindători
A XV-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Negreşti Oaş s-a desfăşurat a doua zi de Crăciun în Catedrala Ortodoxă din localitate. La manifestare au participat peste 400 de colindători din 17 ansambluri folclorice din judeţ, din ţară şi chiar din străinătate. Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa unor oaspeţi însemnaţi şi de oficialităţile locale şi judeţene. Desemnarea câştigătorilor a fost făcută de un juriu de specialitate, iar premierea s-a făcut pe două secţiuni distincte.
Manifestarea culturală organizată de Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a debutat în jurul orei 12.30 cu parada colindătorilor. Îmbrăcaţi în frumoase straie de sărbătoare din zona din care provin, colindătorii au pornit de la Biserica Veche, pe strada Livezilor până la Catedrala Ortodoxă.
Aici au fost aşteptaţi de organizatori după care, rând pe rând, au intrat în incinta lăcaşului de cult. Evoluţia colindătorilor a fost apreciată de public care, chiar dacă s-a aflat într-un lăcaş de cult, a aplaudat prestaţia acestora.
Festivitatea de premiere a câştigătorilor, după deliberarea juriului, a avut loc la Restaurantul “Nord Parc” unde colindătorii au putut servi şi o masă caldă din partea gazdelor festivalului. În acest an, premierea a fost făcută pe două secţiuni. Astfel, la secţiunea “Teatru cu măşti”, primul loc a revenit “Grupului Folcloric Hija (Tarna Mică) – Ucraina, în timp ce următoarele două poziţii au fost ocupate de Ansamblul Focloric “Maramureşenii“ din Moisei şi de “Viflaimul” colindătorilor din Călineşti Oaş.
La secţiunea colinde, pe primul loc s-au aflat, la egalitate de puncte, Ansamblul Folcloric “Cununa Oaşului”, Colindătorii din Turţ şi Ansamblul Focloric “Ceatăra”, din Carei. Pe locul secund s-au situat Ansamblul “Sânzienele” din Negreşti Oaş şi “Coconii” din Călineşti, judeţul Maramureş, în timp ce a treia poziţie a fost adjudecată de “Florile Turţului” şi Ansamblul Folcloric “Măgura” din Târşolţ. De asemenea, au mai fost acordate premii speciale pentru colindătorii din Racşa, “Junii Oaşului”, Ansamblul Folclorica “Oaşul” şi Ansamblul Folcloric “Românaşul” din Satu Mare. Toţi ceilalţi participanţi au primit câte o menţiune.
La ambele secţiuni, premiul întâi a fost în valoare de 500 de lei, al doilea de 400 de lei, al treilea de 300 de lei, premiile speciale câte 150 de lei iar menţiunile câte o sută de lei.