Laptele de tarã, interzis românilor
Începând cu acest an, micii producãtori de lapte nu vor mai putea comercializa laptele proaspãt de tarã în pietele agroalimentare, dacã nu vor respecta unele cerinte impuse de UE, respectiv ca laptele sã fie muls cu mulgãtoare automate si, la maxim douã ore dupã mulgere, sã fie depozitat în tancuri speciale de rãcire.
În aceste conditii, producãtorii de lapte vor fi nevoiti fie sã predea laptele la unitãtile specializate, fie sã-l vândã “la negru”, la coltul blocului, în conditii improprii. Mãsura impusã de UE este cu atât mai nedreaptã cu cât, fatã de multe tãri europene, comercializarea de cãtre micii producãtori a laptelui proaspãt se face în conditii igienice, în spatii curate, dotate cu spatii frigorifice. Noul an a început cu restricţii pentru micii producãtori de lapte, dat fiind faptul cã, începând din 2014, România are obligatia de a se alinia la normele impuse de Uniunea Europeanã, unde comercializarea laptelui neprelucrat este interzisă. Asta înseamnă cã micii producãtori, cei care detin douã-trei vaci, si pentru care comercializarea laptelui si a produselor lactate reprezintã, în multe cazuri, singura sursã de venit, vor trebui sã facã investitii serioase pentru a prelucra laptele în vederea vânzãrii acestuia în piete. Din acest an, laptele nu va mai putea fi vândut în piete de micii producãtori decât dacã, la maximum două ore dupã ce l-au muls, l-au rãcit cu ajutorul unor tancuri speciale, asta pe lângã faptul cã o altã obligatie este cea ca mulgerea sã se facã cu mulgãtori mecanice. Aceastã investitie înseamnã cheltuieli prea mari pentru crescãtorii de animale care au în gospodãrie trei sau patru vaci.