Exerciţiu de intervenţii în caz de inundaţii la Călineşti-Oaş Reviewed by CD on . La barajul din Călineşti-Oaş a avut loc joi un exerciţiu în cadrul conferinţei de finalizare a proiectului "WATMAN – Sistem Informațional pentru Managementul In La barajul din Călineşti-Oaş a avut loc joi un exerciţiu în cadrul conferinţei de finalizare a proiectului "WATMAN – Sistem Informațional pentru Managementul In Rating: 0
Ești aici: Acasă » Rural»Exerciţiu de intervenţii în caz de inundaţii la Călineşti-Oaş

Exerciţiu de intervenţii în caz de inundaţii la Călineşti-Oaş

Exerciţiu de intervenţii în caz de inundaţii la Călineşti-Oaş

La barajul din Călineşti-Oaş a avut loc joi un exerciţiu în cadrul conferinţei de finalizare a proiectului „WATMAN – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”.

La eveniment au participat, printre alţii, Altfatter Tamás Ferenc, subprefectul județului Satu Mare, Cătălina Brăgaru, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale „Apele Române”, Petrică Stroi, directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Vasile Andrieș, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Elisabeta Békéssy, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare.
La barajul Călineşti-Oaş a fost organizată o aplicație ce a vizat modul de funcționare a echipamentelor de intervenție în situații de urgență generate de inundații: baraje mobile, baraje din panouri de aluminiu și instalații automate de încărcat saci cu nisip.
Proiectul WATMAN, în valoare de 63 de milioane de euro, este implementat la nivel național de către Administrația Națională „Apele Române”.
Acesta are 2 componente majore de intervenție:
1. Mărirea gradului de siguranță a construcțiilor hidrotehnice:
· Modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor prin montarea de senzori în vederea determinării unor parametri funcționali ai acumulărilor;
· Consolidarea sistemului de monitorizare a rețelelor hidrografice (precipitații solide, lichide, debite etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluenților și derivațiilor;
· Software si hardware pentru controlul și coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice;
· Echipamente și piese de schimb.
2. Creșterea capacității de intervenție în caz de calamități naturale:
· Realizarea Centrului de Coordonare a Intervențiilor și a Centrelor de Intervenție Rapidă;
· Modernizarea sistemului de monitorizare a calității apei prin montarea de stații automate.
La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, care cuprinde 5 județe (Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj), au fost realizate două Centre de Intervenție Rapidă:
1. În județul Satu Mare, în municipiul Satu Mare – cu arie de acțiune în județele Satu Mare, Sălaj și Cluj.
2. În județul Maramureş, la Sighetu Marmației – cu arie de acțiune în județele Maramureş și Bistrița-Năsăud.
Centrele de Intervenție Rapidă sunt dotate cu materiale/mijloace pentru intervenția în situații de urgență generate de inundații și poluari accidentale: diguri gonflabile, mașini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanșe metalice și dispozitiv de bătut palplanșe, motocositoare, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru măsurare viteză / debit etc.
Centrul de Coordonare a Intervențiilor este la Cluj-Napoca, la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.
În cadrul dispeceratului de gospodărire a apelor sunt transmise on-line toate informațiile/datele de la stațiile hidrometrice, baraje, derivații.
În cadrul proiectului au fost realizate aplicații/soft-uri electronice care permit monitorizarea, coordonarea și controlul intervențiilor în situații de urgență generate de inundații și poluări accidentale.
Prin implementarea acestui proiect, specialiștii din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” vor stabili strategia de prevenție și intervenție operativă pentru populația aflată în zonele vulnerabile din țara noastră, inclusiv diminuarea pagubelor produse de revărsarea apelor.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus