Dezbatere despre noul Cod Fiscal la Satu Mare
În cadrul turneului pe care-l efectuează prin ţară la consultările publice care se desfăşoară în această lună despre reforma fiscală, codul de procedură fiscală şi noul Cod Fiscal, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu, a avut luni o întâlnire cu reprezentanţii antreprenoriatului din Satu Mare la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie.
Înainte de acest eveniment, secretarul de stat a participat la o conferinţă de presă organizată la sediul Partidului Liberal Reformator de preşedintele organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice, Ovidiu Silaghi, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, şi viceprimăriţa municipiului Satu Mare, Marcela Papici.
Potrivit declaraţiilor reprezentantului Guvernului, majoritatea participanţilor la consultările de până acum au fost de acord că acesta este cel mai bun cod fiscal din istoria postdecembrista a României, aspect regăsit nu numai în cifre, ci şi în speranţa cu care privesc antreprenorii spre viitor.
Principiul de bază al noului Cod Fiscal este „In dubio contra fiscum”, ceea ce se transpune în practică prin datoria autorităţilor de a asigura antreprenorilor cea mai favorabilă interpretare a legislaţiei în cazul unor controale fiscale, principiu împrumutat din aplicarea Codului Penal.
În acest fel se va schimba fundamental relaţia dintre autorităţi şi antreprenori, iar statul nu va mai fi „ostil” acestora, aşa cum s-a întâmplat până acum, ceea ce va plasa mediul de afaceri în centrul economiei româneşti, aşa cum e normal.
Noul Cod Fiscal prevede, de asemenea, noi criterii de eligibilitate pentru companiile care fac afaceri cu statul. Acestea vor fi obligate să prezinte Guvernului procese verbale privind stingerea tuturor obligaţiilor fiscale pe care le-au avut în ultimii doi ani faţă de subcontractanţii lor pentru a se evita situaţiile în care aceste companii câştigă licitaţiile cu statul propunând preţuri de dumping fără să aibă nici cea mai mică intenţie ca ulterior să plătească şi firmele subcontractante, ceea ce a dus la falimentarea a mii de astfel de firme şi la pierderea a zeci sau sute de mii de locuri de muncă în ultimii ani.
Ovidiu Silaghi a precizat că propunerile din noul Cod Fiscal poartă amprenta puternică a liberalilor reformatori, în spiritul programului de guvernare asumat de Uniunea Social Liberală încă din 2012.