Contract pentru apă fără pierderi pe reţea în Negreşti-Oaş
Cu participarea reprezentantului acţionarului majoritar la societatea Apaserv, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, miercuri a avut loc semnarea contractului pentru reabilitarea conductei de aducţiune a apei pentru oraşul Negreşti-Oaş, investiţie de aproape 3,6 milioane de lei din fonduri europene.
Contractul a fost semnat de directorul societăţii Apaserv, Dan Stegerean, şi directorul tehnic al firmei executante Silcomprest – Depona, Toth Geza. Scopul principal al lucrărilor care vor dura, conform contractului, 16 luni, este eliminarea pierderilor de apă care se înregistrează în prezent în zona Negreşti-Oaş.
Lucrările vor consta în reabilitarea conductelor de aducţiune din Valea Rea, Valea Albă şi Captarea Tur pe o distanţă de peste 6 km.
Patronul societăţii Silcomprest, Szilagyi Ferenc, a declarat că programul e complicat, fiind nevoie de completarea multor acte până la obţinerea avizului pentru prima săpătură, dar, cu toate acestea, speră să finalizeze 90% din lucrări până la sfârşitul acestui an. „Probleme vom aveam probabil, la Certeze, când va trebui să facem spargeri în faţa vilelor de acolo şi ştim din experienţă că oşenii ies cu toporul dacă au impresia că cineva se bagă în proprietatea lor” – a declarat Szilagyi.
La rândul lui, primarul Dorel Coica nu s-a abţinut să nu facă ironii la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (cu care tocmai vor să reînvie USL la Satu Mare): „Până acum am programat aceste semnări de contracte în diferite localităţi din judeţ, dar domnul Ştef a întârziat mereu la evenimente. Poate trebuie să adaptăm aceste momente în funcţie de programul dânsului”.
Reamintim faptul că proiectul major de investiții „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare”, cofinanțat de Uniunea Europeană, are o valoare totală de 433,5 milioane lei (fără TVA) și este derulat de S.C. APASERV SATU MARE S.A. în perioada 2011-2015.
Contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă 78,5% din valoarea proiectului, cea a Guvernului României, 12%, a autorităților locale din aria proiectului 1,84%, iar restul de 7,66% este suportat de S.C. APASERV SATU MARE S.A. printr-un credit bancar obținut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.