Bucate tradiționale din Oaș
Masa de Paște va fi bogată și în acest an în Țara Oașului. Gospodinele au pregătit astăzi cele mai delicioase preparate care vor fi servite de Sfintele Sărbători.
Pasca este pregătită, pâinea e proaspăt scoasă din cuptor, ouăle vopsite iar umplutura de miel se pregătește să fie servită. Rețetele sunt cele pe care le știu de la mame și bunici. Femeile din Negrești Oaș au pregătit astăzi toate cele necesare pentru coșul de paște. Mătușa Floare s-a pregătit să pună pe masă cele mai delicioase preparate așa cum se fac în zona Țării Oașului. Aceasta ne-a dezvăluit că ea cumpără rar pâine de la magazin. Mai degrabă o coace în cuptorul din grădină, care are peste 30 de ani.
Maria Tripon, cunoscută ca și interpretă de muzică populară de Oaș, a pregătit mai multe feluri de drob. Ajutată de fiul cel mic și viitoarea noră a pregătit și alte produse tradiționale de Paști.
Cele două femei ne-au explicat cum se face mâncarea tradițională oșenească. De pe masa de Paște nu pot lipsi nici pălinca de Oaș care este cunoscută în toată țara. Mâine dimineață oșenii se vor aduna la biserici pentru a sfinți coșurile pregătite în această seara. Conform tradiției toți oșenii vor purta straie oșenești. Dupa slujba de Inviere, conform traditiei familiile se intorc acasa pentru a lua masa impreuna si a ciocni ouă rosii.