Bilanţul Consiliului Judeţean pe anul 2013
La ultima conferinţă de presă din acest an, conducerea Consiliului Judeţean, reprezentată de preşedintele Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor şi secretarul judeţului, Mihaela Crasnai, au prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2013.
După cum au subliniat, în acest an au fost realizate cele mai multe investiţii din bani publici în judeţul Satu Mare de la Revoluţie încoace, iar rezultatele se văd în obiectivele construite, reabilitate sau în curs de finalizare.
Mai mult, şefii judeţului plusează şi anunţă că anul 2014 va fi şi mai bogat din acest punct de vedere, enumerând planurile pentru care au asigurate deja finanţări atât din fonduri guvernamentale, cât şi din proiecte europene.
Spicuim din materialul prezentat de Adrian Ştef:
Sănătate
Am continuat investiţiile în domeniul sănătăţii, astfel că în anul 2013 ne mândrim cu reabilitarea Ambulatoriului II de pe strada Gheorghe Lazăr, Policlinica Veche după cum o ştie lumea. Lucrările au fost recepţionate în data de 11.11.2013 iar valoarea investiţiei este 6.428.794,43 lei inclusiv TVA.
De asemenea, am reabilitat secţii în Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare: Pediatrie – etaj 5, locaţia 1, Chirurgie infantila – etaj 5, locaţia 1, Psihiatrie Cronici – parter, locaţia 2, Bloc operator Ortopedie – etaj 2, locaţia 1, Hol principal Computer Tomograf – parter, locaţia 1, Gastroenterologie – etaj 4, locaţia 1, Interne I – etaj 3, locaţia 2, Dermatologie – etaj 1, locaţia 2, Corp T.E.S.A – în execuţie, Medicina Legală – în execuţie, strada Ady Endre, Nefrologie – în execuţie, sponsorizare.
A mai fost amenajată fosta secţie de obstetrică – ginecologie, pentru secţia de pediatrie în localitatea Tăşnad, recepţionată la data de 11.02.2013, valoarea investiţiei fiind de 933.208,92 lei, inclusiv TVA.
S-au făcut reparaţii capitale la instalaţia de încălzire din cadrul obiectivului Reabilitare, consolidare şi echipare SJU, la imobilul situat în Municipiul Satu Mare, P-ţa Eroilor Revoluţiei nr. 2-3 – monument istoric, recepţionat în data de 14.06.2013, valoarea investiţiei fiind de 331.566 lei inclusiv TVA. Au fost montate, furnizate şi puse în funcţiune 2 ascensoare electrice pentru bolnavi în valoare de 372.000 lei cu TVA, din care realizat în 2013 – 198.400 lei cu TVA.
A fost realizat studiul geotehnic, expertiză tehnică, documentaţiile necesare obţinerii avizelor, proiect tehnic, autorizaţia de construcție pentru acces la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, valoarea serviciilor de proiectare 51.367,86 lei cu TVA.
Se lucrează la eficientizarea energetică a SJU I, fiind realizate până în prezent proiectul tehnic şi documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie cu o valoare a serviciilor de proiectare de 62.480 inclusiv TVA. De asemenea a fost elaborată documentaţia tehnico-economică pentru reabilitarea Ambulatoriului I, amenajare laborator şi supraînălţare cu o valoare a serviciilor de proiectare de 81.034 lei cu TVA.
Infrastructură rutieră
Un alt domeniu foarte important a fost întotdeauna infrastructura rutieră. Anul acesta s-a realizat întreţinerea curentă şi periodică a drumurilor judeţene de pe raza judeţului Satu Mare (plombări cu mixtură asfaltică cu decapare mecanizată și manuală, plombare cu emulsie și criblură mecanizat, întreținere drumuri județene pietruite) în valoare de 8.272.788,26 lei.
În 14 februarie a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru modernizarea porţiunii de drum dintre Marghita şi Tăşnad, proiect finanţat din fonduri europene. Valoarea investiţiei este de 84 milioane lei cu TVA, din care, investiţia pe raza judeţului nostru este de aproximativ 20 milioane de lei, iar restul va fi realizat în judeţul vecin, Bihor. După reabilitarea acestui tronson, drumul va reprezenta o variantă de acces la autostrada Transilvaniei şi la staţiunea balneoclimaterică Tăşnad.
De o atenţie deosebită din partea Consiliului Judeţean Satu Mare a avut-o drumul naţional Odoreu-Medieş-Apa, drum de o importanţă deosebită şi am făcut mult lobby pentru centura Sătmarului – aici amintim aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Guvernul Ponta în data de 4 decembrie.
Guvernul Ponta a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi investiţiei, varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, valoarea totală a investiţiei de 730,4 milioane lei, finanţare de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici, Guvernul Ponta a dat undă verde proiectului şi din acest moment CNADNR poate lansa procedura de licitare a lucrărilor de construcţie, care vor merge în paralel cu cele de expropriere. Proiectul are asigurată finanţarea din fondurile comunitare alocate exerciţiului 2007-2013.
PNDL
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală a judeţului Satu Mare suma repartizată judeţului Satu Mare este de 14.650 mii lei. Astfel, alimentare cu apă – 1.733,90 mii lei – Beltiug şi Bixad, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate – 2.225,47 mii lei – Călineşti Oaş, Certeze, Gherţa Mică şi Supur, drumuri comunale – 1.992,63 mii lei – Călineşti Oaş, Turulung, Craidorolţ, Homoroade şi Andrid, drumuri publice – 6722,00 mii lei – Luna Şes (U.A.T Negreşti Oaş), reabilitare de poduri podeţe sau punţi pietonale – 1.976,00 mii lei – podului de la Domăneşti şi podeţului de la Tărşolţ.
Turism şi promovarea judeţului
Dezvoltarea zonei turistice „Luna Şes –Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare”, modernizare DC75 şi drum acces (etapa I.,inclusiv stratul de bază din mixturi asfaltice AB2 din etapa II), canalizare, aducţiune apă: finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului comunal DC 75 Luna Şes. Valoarea investiţiei: 18.490.133 lei, inclusiv TVA, din care s-au plătit 13.562.808,74 lei cu TVA , rest de plată 4.927.324,48 lei. Începând cu luna iunie 2013, lucrările sunt finanţate prin PNDL.
Tot în scop turistic am organizat şi desfăşurat concursul „Cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”. Scopul concursului este de a antrena instituţiile publice, locuitorii unităţilor administrativ teritoriale pentru realizarea obiectivelor de gospodărire a localităţilor prin valorificarea cât mai eficientă a potenţialului uman şi material din judeţ.
Criteriile de evaluare au fost axate pe protecţia mediului şi gospodărirea apelor, infrastructură, activitate economică, sănătate publică, asistenţă socială, învăţământ, cultură, sport, înfrăţirea sau asociera cu alte localităţi, participarea populaţiei la competiţie, implicarea consilierilor locali în acţiunile întreprinse, pază şi ordine publică.
Agricultură
În anul 2013 am susţinut Grupul de Acţiune Locală Someş – 150.000 lei. Tot aici trebuie amintite „Dealurile Sătmarului”. Am început procesul cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai producătorilor de vin din judeţ în vederea înfiinţării zonei de indicaţie geografică „Dealurile Sătmarului”, pentru că vrem să ne valorificăm cele 1000 de hectare cultivate. Deasemenea, vrem înfiinţarea unei podgorii la nivelul judeţului Satu Mare şi o linie de îmbuteliere destinată producătorilor mici.
O acţiune de amploare a Consiliului Judeţean Satu Mare a fost în 2013 şi acţiunea de plantare. Sub sloganul „Plantăm pentru un judeţ mai verde” am plantat aproximativ 125.000 puieți de stejar pedunculat, stejar roșu, frasin, paltin, plop, gorun, salcâm. Au fost alături de noi în această campanie şi le mulţumim Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Direcției Silvice Satu Mare, Ocoalelor Silvice şi tuturor voluntarilor.
Cultură
Consiliul Judeţean Satu Mare, în anul 2013, a alocat banii pentru reabilitarea casei memoriale Ady Endre, sat Ady Endre, casa memorială Vasile Lucaciu, localitatea Apa, faţada casei în care a murit Vasile Lucaciu, strada Vasile Lucaciu, Satu Mare, cuptoarele dacice din Medieşu Aurit şi monumentul Ostaşului Român din Carei.
Social
„Şcoala 13” – În 14 august am preluat Şcoala 13 şi începem reabilitarea din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Satu Mare, instituţia alocând în acest sens suma de 200.000 lei. Lucrările vor fi finalizate în aproximativ un an de zile. După reamenajarea clădirii şi recompartimentarea sălilor de clasă în noul imobil vor fi mutaţi elevii de la Şcoala incluzivă, ce în prezent îşi desfăşoară activitatea în patru locaţii diferite din oraş.