Băsescu la Sâmbră!
Deși se anunța una dintre cele mai anoste ediții din ultimii ani, nefiind nici campanie electorală nici buget uriaș pentru programul cultural, Sâmbra Oilor din acest an a fost cât se poate de interesantă datorită vizitei-surpriză a președintelui României, Traian Băsescu, dar mai ales a felului în care s-a desfășurat această vizita.
.
Cu toate ca invitațiile au fost trimise la timp, în mod oficial, tuturor reprezentanților conducerii țării, nimeni nu se aștepta ca tocmai președintele să apară pe dealul din Huta Certeze aproape pe nepusă masă, chiar și oficialitățile locale și județene fiind anunțate doar în ultima clipă. La deschiderea oficială s-au aliniat pe scenă politicienii de rangul I și II, începând cu liderii PD-L Vasile Blaga, Andreea Paul și Gheorghe Flutur, până la city-managerul Dan Băbuț din Satu Mare, dar au lipsit in corpore toți liderii județeni ai PSD, probabil pentru a evita un nou scandal cu senatorul renegat Valer Marian, care a încercat la un moment dat să se apropie de Traian Băsescu, dar a fost oprit de SPP-iști. De-altfel președintele Traian Băsescu a sosit la fața locului după deschiderea oficială și, potrivit obiceiului pe care l-a reluat în ultimele zile, a făcut o baie de mulțime ca în vremurile frumoase de la începuturile primului său mandat, oșenii îmbulzindu-se să-și facă poze cu șeful statului, semn că popularitatea acestuia nu a scăzut în zonă. Spre uimirea tuturor, Traian Băsescu a venit cu lecțiile învățate și, de exemplu, a știut exact anul din care datează prima atestare documentară a localității Certeze – 1329 – aspect de care, probabil, majoritatea certezenilor nu au habar. De asemenea, el a remarcat că portul popular specific regiunii se regăsește pe Columna lui Traian, semn al continuității tradițiilor încă de pe vremea în care Oașul era locuit de dacii liberi.
Dincolo de toată această vânzoleală politică, nu trebuie să uităm că Sâmbra Oilor înseamnă, de fapt, ritualul măsurișului laptelui, apoi cel al sfințirii oilor care urcă la începutul verii la pășunile din munți, spectacolul oferit de ansamblurile folclorice din toată Țara Oașului, dar și iezii care zburdă în jurul stânei de pe dealul din Huta Certeze, spre bucuria copiilor de la oraș.