Ambasadorul Ungariei, în vizită la Satu Mare Reviewed by CD on . Obişnuita vizită de documentare la Satu Mare a noului ambasador al Republicii Ungare la Bucureşti, Zakonyi Botond, în cadrul turneului pe care l-a efectuat în j Obişnuita vizită de documentare la Satu Mare a noului ambasador al Republicii Ungare la Bucureşti, Zakonyi Botond, în cadrul turneului pe care l-a efectuat în j Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Ambasadorul Ungariei, în vizită la Satu Mare

Ambasadorul Ungariei, în vizită la Satu Mare

Ambasadorul Ungariei, în vizită la Satu Mare

Obişnuita vizită de documentare la Satu Mare a noului ambasador al Republicii Ungare la Bucureşti, Zakonyi Botond, în cadrul turneului pe care l-a efectuat în judeţele de la graniţa de Vest a României s-a desfăşurat după tiparele protocolare obişnuite, însă atmosfera de la conferinţa de presă în care au fost prezentate concluziile a fost uşor diferită faţă de relaxarea superficială a predecesorului său.

Diplomat cu experienţă de mulţi ani în relaţiile cu România şi Republica Moldova, vorbitor de limba română şi slovacă, Zakonyi Botond a purtat discuţii la obiect cu interlocutorii săi din conducerea municipiului şi judeţului Satu Mare şi nu i-a menajat nici la conferinţa de presă, trimiţându-le „săgeţi” bine ţintite, dar în limitele impuse de statutul său de înalt reprezentant al ţării vecine.
În cursul dimineţii de joi, el a avut întâlniri cu reprezentanţii conducerilor Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare, dar şi cu cei ai UDMR, toţi interlocutorii informându-l despre proiectele transfrontaliere derulate cu judeţul vecin Szabolcs-Szatmar-Bereg, dar şi despre situaţia comunităţii maghiare din judeţul Satu Mare.
Probabil pentru prima dată în ultimele două decenii, singurul cetăţean român etnic maghiar prezent la conferinţa de presă alături de oaspetele din Ungaria a fost traducătorul desemnat de Consiliul Judeţean, vizibil depăşit de situaţie (ne gândim cu groază la materialele ce o să apară vineri în presa scrisă din Satu Mare!), dar faptul că ambasadorul înţelege limba română şi atitudinea diplomatică desăvârşită a prefectului Eugeniu Avram, care a jucat rolul de „moderator”, a mai atenuat tensiunea ce se simţea de la o poştă.
În timp ce primarul Dorel Coica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au vorbit despre colaborarea dintre cele două judeţe şi, implicit, cele două capitale de judeţ, Satu Mare şi Nyiregyhaza, care sunt şi oraşe înfrăţite, ambasadorul a insistat pe respectarea legislaţiei privind drepturile comunităţii maghiare într-o zonă în care aceasta depăşeşte procentual 20% din totalul populaţiei, precum şi pe problema înfiinţării unei secţii maghiare independente de teatru, el susţinând că nu face altceva decât să „traducă doleanţele comunităţii maghiare locale”.
Primarul Dorel Coica i-a explicat că problema teatrului maghiar va fi supusă dezbaterii publice, după ce discuţiile pe marginea acestui proiect au dat naştere multor tensiuni în comunitatea locală. În aceeaşi ordine de idei, edilul-şef a precizat că toate hotărârile importante în Consiliul Local Satu Mare se iau de comun acord cu reprezentanţii UDMR, moment în care ambasadorul s-a arătat oarecum „rezervat”.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu politica maghiară, precizăm că Zakonyi Botond a fost numit în această funcţie de Guvernul FIDESZ, care întreţine cu UDMR o colaborare „de musai”, ceea ce a reieşit şi din declaraţiile ambasadorului în legătură cu oportunitatea intrării UDMR la guvernare în România: „Pentru orice forţă politică, accesul la guvernare este o oportunitate pe care nu are voie s-o rateze. Am văzut programul propus de UDMR, acum aşteptăm rezultatele” – a declarat, cu oarecare scepticism în vorbe, ambasadorul Ungariei.
Întrebat despre cele constatate cu privire la situaţia maghiarimii la graniţa de Vest a României, Zakonyi Botond a declarat că aceasta diferă în funcţie de influenţa pe care o are UDMR în politica locală.
„În judeţele Satu Mare şi Bihor, de exemplu, UDMR este privită ca adversar politic de către partidele româneşti, în timp ce în Arad şi Timiş, unde UDMR nu contează atât de mult, autorităţile locale fac chiar gesturi de bunăvoinţă faţă de comunitatea locală maghiară. Oricum, indiferent de puterea UDMR într-un judeţ sau altul, mi-e clar că pentru autorităţile locale este importantă colaborarea cu Ungaria în contextul proiectelor transfrontaliere din Uniunea Europeană şi, implicit, cu comunităţile maghiare. Nu am simţit nicăieri ostilitatea specifică deceniilor trecute” – a declarat ambasadorul Ungariei în România.
El a ţinut să vorbească şi despre importanţa prezenţei etnicilor maghiari în administraţia publică, în proporţii potrivite cu ponderea maghiarilor în cadrul populaţiei, indiferent de puterea sau influenţa politică pe care o are UDMR. „Se pare că din acest punct de vedere nu avem probleme la Satu Mare. Cel puţin aşa m-a informat primarul” – a precizat ambasadorul Zakonyi Botond, stârnind rumoare în rândul colegilor din presa maghiară locală.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus