Festivalul Ştrudelului la Casa Şvabilor din Satu Mare la a V-a ediţie (Galerie FOTO) Reviewed by CD on . Continuând o foarte gustoasă tradiţie anuală, Forumul Democrat German a organizat sambata seara, la Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, „Festivalul Ş Continuând o foarte gustoasă tradiţie anuală, Forumul Democrat German a organizat sambata seara, la Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, „Festivalul Ş Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Festivalul Ştrudelului la Casa Şvabilor din Satu Mare la a V-a ediţie (Galerie FOTO)

Festivalul Ştrudelului la Casa Şvabilor din Satu Mare la a V-a ediţie (Galerie FOTO)

Continuând o foarte gustoasă tradiţie anuală, Forumul Democrat German a organizat sambata seara, la Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, „Festivalul Ştrudelului”, care a atras zeci şi sute de pofticioşi de toate vârstele. În cadrul evenimentului, tinerilor si nu numai, le-a fost prezentată cea mai veche mâncare tradiţională şvăbească.

Varianta ţărănească a cunoscutei delicatese vieneze, ştrudelul şvăbesc umplut cu legvar, colompir sau brânză dulce este o capodoperă a gastronomiei simple, dar cu atât mai gustoase.Într-o atmosferă de petrecere autentic şvăbească, cu muzică nemţească în difuzoare, gospodinele din Turulung, Urziceni, Moftin, Carei şi Satu Mare s-au întrecut în prepararea celor mai reuşite ştrudele, după reţete păstrate de la bunici, fiind ajutate de fetiţele si de baieţeii care-şi fotografiau creaţiile cu telefoanele mobile. La eveniment au fost prezente numeroase personalităţi ale comunităţii germane sătmărene. „Noi dăm reţeta mai departe şi îi ajutăm pentru că nu vrem să se piardă tradiţia la noi în judeţ“, spune Hauler Magdolna, una dintre organizatoare. Tradiţie veche de 300 de ani. Pe parcursul serii, cei prezenţi au folosit 30 de koligrame de făină, 100 de ouă, 7 litri de gem, 11 litri de lapte bătut, 6 litri de iaurt, 5 kilograme de brânză şi 10 kilograme de cartofi. Este o mâncare tradiţională care a ajuns în judeţul Satu Mare începând cu anul 1713, când primii şvabi s-au stabilit aici. Reţeta originală a strudelului şvăbesc Se amestecă 1 kilogram de făină cu 4 ouă, două linguri de ulei, lapte bătut după simţ şi sare după gust. Se fermentează aluatul, după care se întinde subţire. Pe jumătate din suprafaţă se unge cu gem de casă, branză dulce sau cartofi, iar cu cealaltă jumătate se acoperă suprafaţa unsă. Se taie în forme, după care se prăjesc în ulei. Cifre 6.500 de şvabi trăiesc în Satu Mare, conform ultimului recensământ.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus