De 25 de ani Sfântă Liturghie şi în limba română la Biserica Calvaria Reviewed by CD on . Sărbătoare la biserica romano-catolică Calvaria din Satu Mare: comunitatea de limba română aniversează 25 de ani. Există o vorbă înţeleaptă atribuită Sfântului Sărbătoare la biserica romano-catolică Calvaria din Satu Mare: comunitatea de limba română aniversează 25 de ani. Există o vorbă înţeleaptă atribuită Sfântului Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Eveniment»De 25 de ani Sfântă Liturghie ÅŸi în limba română la Biserica Calvaria

De 25 de ani Sfântă Liturghie şi în limba română la Biserica Calvaria

De 25 de ani Sfântă Liturghie şi în limba română la Biserica Calvaria

Sărbătoare la biserica romano-catolică Calvaria din Satu Mare: comunitatea de limba română aniversează 25 de ani.

Există o vorbă înÅ£eleaptă atribuită Sfântului Åžtefan Rege, patronul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, potrivit căreia „Ţara cu o singură limbă ÅŸi o singură tradiÅ£ie este slabă ÅŸi neputincioasă”.
În spiritul acestui adevăr şi conştient de faptul că Biserica are datoria să răspândească Evanghelia şi să-i conducă la mântuire pe toţi fiii ei, indiferent de poporul, cultura sau naţiunea de care aparţin, episcopul Paul Reizer, de pioasă amintire, a aprobat ca, din luna februarie a anului 1992 să se celebreze o sfântă liturghie duminicală în limba română la Biserica Calvaria din Satu Mare.
Comunitatea s-a format în urma iniţiativei şi demersurilor susţinute ale credincioşilor români, care până la acea dată nu beneficiau de nici un fel de asistenţă spirituală sistematică în limba lor maternă.
Căci Sfânta Scriptură ÅŸi Biserica ne învaţă că orice comunitate creÅŸtină nouă este un prilej de bucurie, prin care ni se revelează Cristos, o dovadă că Biserica este vie ÅŸi se dezvoltă: „… dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunaÅ£i în numele meu, sunt ÅŸi eu acolo, în mijlocul lor” (Mt 18, 19-20).
Scurta istorie de 25 de ani a comunităţii de limbă română, devenită între timp parohie, este nemijlocit legată de dăruirea ÅŸi devotamentul preoÅ£ilor care au păstorit-o. Fără înÅ£elegerea ÅŸi sprijinul necondiÅ£ionat al părintele Paul Láng (1992-2001) comunitatea nu s-ar fi închegat niciodată. S-a angajat să o păstorească, deÅŸi avea în responsabilitate ÅŸi cea mai importantă parohie a diecezei. A fost o perioadă mai lungă în care comunitatea s-a format, ÅŸi-a creat propria identitate ÅŸi, de aceea, părintele Láng poate fi numit, pe bună dreptate, „tatăl spiritual” al credincioÅŸilor români.
Părintele dr. Tiberiu Schupler (2001-2003) a fost primul preot propriu al comunităţii. În doar doi ani a contribuit în mod decisiv la creşterea ei spirituală, implicând credincioşii în numeroase activităţi religioase, sociale şi culturale. Cel mai important eveniment, la care comunitatea, însufleţită de părintele Schupler s-a distins printr-o participare masivă şi intensă a fost Sinodul Diecezan.
Părintele Anton Diacu (2003-2007), originar din Dieceza de IaÅŸi, a fost transferat la Satu Mare tocmai pentru a răspunde necesităţilor unei comunităţi ajunse la acea maturitate care a dus la transformarea ei în parohie personală având titlul „Preasfânta Inimă a lui Isus”, începând din anul 2004, prin bunăvoinÅ£a ÅŸi înÅ£elegerea episcopului Eugen Schönberger.
În anul jubiliar 2004, cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 200 de ani de la întemeierea Diecezei de Satu Mare, corul Adoremus al parohiei a cântat în cadrul Liturghiei solemne celebrată la Catedrală în prezenţa Preşedintelui României.
Părintele Ioan Roman (2007-2013) a fost, la data numirii, cel mai tânăr preot din dieceză, insuflând parohiei o autentică efervescenţă spirituală. Astfel, în anul 2009, la iniţiativa sa, s-au sărbătorit, printr-un An Jubiliar, 100 de ani de la ridicarea Bisericii Calvaria.
Dar cea mai mare realizare a părintelui Roman, alături de părintele Schupler, care în perioada respectivă era parohul comunităţii de limbă germană, este restaurarea completă a Bisericii Calvaria printr-un proiect din fonduri europene. Sfinţirea bisericii nou renovate a avut loc la 19 februarie 2012.
Preluarea din 2013 a parohiei de către Societatea lui Isus, prin părintele Iulian Budău, încununează o strânsă colaborare cu acest ordin, mai ales că cei doi preoţi pe care i-a dat comunitatea sunt iezuiţi. Părintele Budău a imprimat o dimensiune mai contemplativă parohiei, bazată pe spiritualitatea Sf. Ignaţiu de Loyola şi a Fer. Vladimir Ghika.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus