Unirea Mică
Făcând o paralelă între tensiunile politice din zilele constituirii statului român modern și cele din zilele noastre, preotul militar Cristian Silaghi a amintit de momentele subtil comico-balcanice care au marcat Mica Unire de la 1859. Noa, cam așa au fost și manifestările de aniversare (atenție, NU comemorare!!! :))) a acestui moment istoric la Satu Mare.
OficialitățI frumos aliniate și o mulțime destul de numeroasă, compusă în mare parte din politicieni, adunată în locul unde se organizează în mod tradițional aceste manifestări, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție.
Apoi noile reguli cu privire la depunerile de coroane au cam dat peste cap tot protocolul și odată cu acestea s-a dus în… pardon, pe apa sâmbetei și solemnitatea momentului.
Conform noii legi adoptate anul trecut, ceremonia oficială a cuprins doar depunerile de jerbe de flori din partea reprezentanților Prefecturii, Consiliului Județean și Primăriei.
Apoi a defilat garda de onoare, că nu se putea fără, după care organizatorii i-au invitat pe participanți să se prindă în Hora Unirii.
S-au bulucit care cum au putut, încercând să formeze ceva care să semene cu un cerc, dar până să reușească să închidă cercul s-a oprit muzica.
În final, cei care nu apucaseră să depună jerbe de flori în timpul ceremoniei oficiale se băgau unii în fața altora să ajungă mai repede la soclu, fără să țină seama de nici o ordine protocolară, în timp ce doamnele pensionare își făceau selfie-uri lângă bustul domnitorului Cuza, iar în spate se formau grupuri-grupulețe care se pupau de “La Mulți Ani” și-l înjurau pe Dragnea/Iohannis din cauza amnistiei/referendumului.
Până la urmă au reușit să depună jerbe de flori reprezentanții unor școli și ai unor asociații patriotice, ai celor două organizații ale pensionarilor (fiecare separat), cei ai PSD, PNL, PRU, ALDE și chiar UDMR.