A.D.I. Județul Satu Mare a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a green future!”(Galerie Foto) Reviewed by CD on . Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare, în calitate de aplicant, a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare, în calitate de aplicant, a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»A.D.I. Județul Satu Mare a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a green future!”(Galerie Foto)

A.D.I. Județul Satu Mare a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a green future!”(Galerie Foto)

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare, în calitate de aplicant, a finalizat cu succes implementarea proiectului „Building partnership for a green future!”.
Proiectul a avut drept scop principal dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia în calitate de stat donator şi să exploreze posibilităţile pentru dezvoltarea cooperării în domeniul elaborării strategiilor privind eficienţa energetică a regiunilor.
Principala activitate a proiectului a constat în efectuarea unei vizite în Norvegia, care s-a axat pe realizarea unui schimb de experienţă privind strategiile de eficienţă energetică din regiuni şi municipalităţi, familiarizarea cu cele mai bune practici în domeniul eficienței energetice, dezvoltarea unor idei de proiecte comune care să poată fi implementate în viitor și realizarea de noi parteneriate. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare a fost reprezentată în cadrul acestui schimb de experiență de către Președintele Asociației, Adrian Ștef, și Directorul executiv al Asociației, Nicoleta Lașan.
În cadrul schimbului de experiență au avut loc vizite pe teren și prezentări ale unor studii de caz privind modul în care municipalitățile, regiunile dar și întreprinzătorii privați contribuie la creșterea eficienței energetice, reducerea cantității de deșeuri și a emisiilor de dioxid de carbon. În acest sens, printre obiectivele vizitate se numără o fabrică de cherestea care a dezvoltat un sistem prin care pe baza deșeurilor rezultate din producție este distribuită energie termică întreprinzătorilor din întreaga zona industrială, un incubator de afaceri, și cea mai mare fabrică de biogas pe bază de deșeuri manajere din Norvegia. De asemenea, au avut loc întâlniri și dezbateri pe diverse teme legate de eficiența energetică cu reprezentanții Consiliului Regional Sor-Trondelag din Norvegia. Pe durata schimbului de experiență au fost explorate și posibilitățile de a dezvolta relațiile de colaborare în domeniul eficienței energetice între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare și instituțiile vizitate. Un prim pas în dezvoltarea acestor relații va fi făcut de către partenerii implicați în acest proiect, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare și International Development Norway Research, care vor depune în viitorul apropiat spre finanțare un nou proiect în domeniul eficienței energetice.
Reamintim faptul că proiectul beneficiază de un sprijin financiar în valoare de 3.200 Euro din partea statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE şi Norvegiene 2009-2014 prin Fondul pentru Relații Bilaterale-Programul RO01-Asistență Tehnică. Partenerul Asociației în cadrul acestui proiect este International Development Norway Research, organizație de cercetare non-profit localizată în Trondheim-Norvegia, cu o vastă experiență în domeniul cercetării și transferului tehnologic în sectoare precum managementul deșeurilor, eficiență energetică, poluarea aerului, dezvoltare.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Judeţul Satu Mare a fost constituită în anul 2015, în scopul pregătirii, promovării şi implementării proiectelor pentru dezvoltarea judeţului Satu Mare, în interesul comun al tuturor localităților asociate, în variate domenii: servicii sociale, de sănătate, educație, sport, cultură, infrastructură, mediu, mediu de afaceri, turism, planificare teritorială, tehnologia informației, etc., de a realiza în comun proiecte de dezvoltare de interes județean și local prin obținerea de finanțări interne și externe, precum și de a coordona politicile publice (politici de stimulare a ocupării forței de muncă, de incluziune socială, de planificare a teritoriului, dezvoltare economică, promovare și stimulare a turismului, tehnologia informației, etc.) ținând seama de prevederile art.12 alin 3 din Legea nr.215/2001.

Asociația are 59 de membri fondatori: Județul Satu Mare, 1 municipiu (Carei), 4 orașe (Ardud, Livada, Negreşti Oaş, Tăşnad) și 53 de comune (Acâș, Agriș, Andrid, Apa, Batarci, Bârsău, Beltiug, Berveni, Bixad, Bogdand, Botiz, Călinești Oaș, Cămin, Căpleni, Căuaș, Certeze, Ciumeşti, Crucișor, Culciu, Doba, Dorolţ, Foieni, Gherța Mică, Halmeu, Hodod, Homoroade, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula, Moftin, Orașu Nou, Păuleşti, Pir, Pișcolt, Petrești, Pomi, Porumbești, Sanislău, Santău, Săcășeni, Socond, Supur, Tarna Mare, Târșolț, Terebeşti, Tiream, Turț, Turulung, Urziceni, Valea Vinului, Vama, Vetiş, Viile Satu Mare).

Asociația are 59 de membri fondatori: Județul Satu Mare, 1 municipiu (Carei), 4 orașe (Ardud, Livada, Negreşti Oaş, Tăşnad) și 53 de comune (Acâș, Agriș, Andrid, Apa, Batarci, Bârsău, Beltiug, Berveni, Bixad, Bogdand, Botiz, Călinești Oaș, Cămin, Căpleni, Căuaș, Certeze, Ciumeşti, Crucișor, Culciu, Doba, Dorolţ, Foieni, Gherța Mică, Halmeu, Hodod, Homoroade, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula, Moftin, Orașu Nou, Păuleşti, Pir, Pișcolt, Petrești, Pomi, Porumbești, Sanislău, Santău, Săcășeni, Socond, Supur, Tarna Mare, Târșolț, Terebeşti, Tiream, Turț, Turulung, Urziceni, Valea Vinului, Vama, Vetiş, Viile Satu Mare).

În vederea realizării scopului, Asociaţia își propune următoarele obiective:
a) întocmirea documentațiilor necesare realizării și implementării de proiecte de interes comun, în domeniile prioritare la nivelul județului Satu Mare, pentru:
– asigurarea și dezvoltarea infrastructurii teritoriale locale și județene,
– îmbunătățirea infrastructurii de transport, mediu, socială, de sănătate, turism, educațională, tehnologia informației, etc.,
– dezvoltare economică bazată pe competitivitate și crearea de locuri de muncă prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri,
– susținerea turismului, culturii, identității locale prin valorificarea potențialului turistic antropic și natural al localităților asociate, protecția mediului,
– sprijinirea cercetării, inovării tehnologice și dezvoltării societății informaționale,
– creșterea ocupării și dezvoltării resurselor umane,
– dezvoltare durabilă,
– politici publice, administrație publică;
b) centralizarea propunerilor de proiecte din domeniile de interes comun și a posibilităților de finanțare a acestora, precum și sistematizarea lor conform unei concepții unitare de dezvoltare a județului și a susținerii inițiativei locale;
c) facilitarea colaborării, cooperării pentru realizarea, implementarea și finanțarea unor proiecte comune de investiții;
d) creșterea șanselor de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune, precum și a altor fonduri destinate dezvoltării durabile locale și județene;
e) îmbunătățirea strategiei de dezvoltare a județului.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul: www.adijudetulsatumare.ro.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus