Defilare cu husari în Sătmar, de Ziua Naţională a Maghiarilor Reviewed by CD on . Mii de sătmăreni au participat duminică la manifestările festive dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, în ziua de 15 Martie fiind aniversaţi 167 de ani d Mii de sătmăreni au participat duminică la manifestările festive dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, în ziua de 15 Martie fiind aniversaţi 167 de ani d Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Defilare cu husari în Sătmar, de Ziua Naţională a Maghiarilor

Defilare cu husari în Sătmar, de Ziua Naţională a Maghiarilor

Defilare cu husari în Sătmar, de Ziua Naţională a Maghiarilor

Mii de sătmăreni au participat duminică la manifestările festive dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, în ziua de 15 Martie fiind aniversaţi 167 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848, moment de o importanţă deosebită în istoria acestei naţiuni.

Continuând tradiţia instituită anul trecut, manifestările au început cu o spectaculoasă defilare a husarilor sosiţi de la Oradea, ei fiind urmaţi în alai de fanfara şvăbească din Cămin, liderii comunităţii maghiare locale şi un număr mare de membri ai acestei comunităţi.
Pe traseul din Piaţa Libertăţii, pe strada Ştefan cel Mare până în Piaţa Eroilor Revoluţiei, oamenii ieşeau la ferestre pentru a saluta mulţimea, iar circulaţia a fost oprită pe alocuri, dar nimeni nu a dat semne de nerăbdare, şoferii ieşind din maşini pentru a face poze cu husarii.
Ajunsă în părculeţul din faţa Spitalului Vechi, mulţimea s-a îngroşat cu grupurile de credincioşi care tocmai ieşeau de la bisericile din zonă, pentru a participa cu toţii la manifestările de la statuia poetului naţional al maghiarilor, Petofi Sandor.
În debutul acestora au rostit rugăciuni pentru sufletele eroilor Revoluţiei de la 1848 episcopul romano-catolic Eugen Schonberger şi reprezentantul Protopopiatului Reformat al Sătmarului, Kiraly Lajos, după care consulul general al Ungariei la Cluj, Barabas Janos, a dat citire mesajului transmis cu această ocazie de premierul ţării vecine, Orban Viktor, tuturor conaţionalilor săi din lumea întreagă.
A vorbit apoi preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, deputatul Kereskenyi Gabor, care a amintit de Martie Negru din 1990, când am fost foarte aproape de producerea unor evenimente similare cu cele care s-au întâmplat atunci la Târgu Mureş, dar a anunţat şi o veste bună, primită cu ropot de aplauze de cei prezenţi: până anul viitor speră că vor reuşi să ridice la Satu Mare o statuie a celei mai proeminente personalităţi a istoriei maghiare din perioada de după 1848, Szecsenyi Istvan.
Făcând referiri subtile la problemele actuale cu care se confruntă comunitatea maghiară la nivel local, dar şi în Transilvania, liderul local al UDMR a amintit de „tentativele de dezbinare din interior şi din exterior” şi a dat exemple din istorie despre eficienţa luptei pentru libertate numai dacă „rămânem împreună”.
El a transmis un mesaj şi comunităţii majoritare, susţinând că „noi, maghiarii, nu vrem altceva decât să trăim şi să muncim pe aceste meleaguri, pe care le numim Acasă din moşi-strămoşi. Acum, la 25 de ani de la Martie Negru putem spune că maghiarii din Satu Mare sunt liberi şi depinde de noi cum trăim această libertate”.
La rândul său, preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, a făcut o paralelă între curajul nebun al celor câţiva tineri intelectuali care s-au adunat în 15 Martie 1848 la cafeneaua Pilvax din Budapesta aprinzând scânteia Revoluţiei şi grupurile mici de sătmăreni maghiari care au dorit să-şi sărbătorească Ziua Naţională, în Martie 1990, pentru prima oară în viaţa lor.
„Acum noi nu facem revoluţie, cel mult e vorba de o revoluţie internă, începută de strămoşii noştri în urmă cu 167 ani şi pe care o continuăm, sperând că peste alţi 167 ani urmaşii noştri vor sărbători tot aici, în număr la fel de mare ca azi, tot în limba noastră maternă” – a încheiat liderul judeţean al UDMR.
Invitatul de onoare la manifestările de la Satu Mare, ministrul Dezvoltării Naţionale în Guvernul de la Budapesta, Sesztak Miklos, le-a împărtăşit celor prezenţi unele amintiri destul de sumbre din copilăria sa, când a mai fost în vizită în oraşul nostru, în timpul dictaturii ceauşişte şi le-a mulţumit sătmărenilor că, în sfârşit, poate să sărbătorească liber, alături de ei, Ziua Naţională a tuturor maghiarilor.
„Sunt onorat să reprezint Guvernul Ungariei, care şi-a asumat responsabilităţi faţă de dumneavoastră, ca partener strategic al României în Europa şi oferindu-vă chiar şi drept de vot, pentru a vă permite participarea la viaţa politică a patriei-mamă şi la deciziile importante care privesc şi comunităţile maghiare din afara graniţelor acesteia” – a declarat ministrul.
În final, reprezentanţii UDMR, dar şi ai celorlalte partide maghiare, precum şi cei ai diferitelor organizaţii culturale, instituţii, biserici, consilieri locali şi judeţeni, invitaţi de peste hotare sau simpli cetăţeni au avut ocazia să depună jerbe de flori la statuia lui Petofi Sandor.
Manifestările continuă de la ora 19 cu un spectacol cultural în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, unde, după decernarea premiilor anuale ale UDMR pentru personalităţile comunităţii maghiare locale, pe scenă vor urca artiştii de la Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus