Inventariere internațională de iarnă a păsărilor de apă
În perioada 9 -12 ianuarie, specialiștii Societăți Carpatine Ardelene – Satu Mare și ai Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus„ au participat la inventarierea internațională a păsărilor acvatice, la Midwinter.
În cadrul proiectului, membrii celor două organizații au cartat speciile de păsări a habitatelor umede din județul Satu Mare.
Numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice se desfășoară în prima lună a fiecărui an. Programul a luat naștere în 1967 și în prezent cuprinde 25 000 zone și habitate umede din peste 100 de țări. Coordonatorul internațional al proiectului este organizația Wetlands International. Datele din România și din celelalte țări sunt centralizate și prelucrate de către această organizație.
Scopul în termen lung a proiectului este monitorizarea situației și a schimbărilor numerică a speciilor. Pe baza informațiilor adunate pot elabora măsuri noi de conservare și de management, care va contribui la conservarea speciilor și habitatelor acestora.
În județul Satu Mare au fost monitorizate următoarele locații: râul Crasna, lacul Hodișa, lacul Moftinu Mic, râul Someș pe segmentul între Valea Vinului și Pomi, râul Someș pe segmentul între Păulești și Satu Mare, lacul Apa, zonele și datele din Ariile Protejate „Râul Tur”: heleșteiele și balastierle din Ardian, lacul de acumulare Călinești Oaș, heleșteiele din Bercu Nou și segmentul a râului Tur din preajma lacurilor.
Speciile observate și numărul lor: Rață mare (Annas platyrhynchos) 17 070, Cormoran (Phalacrocolas carbo) 327, Lișiță (Fulica atra) 70, Ferăstraș mare (Mergus merganser) 32, Ferăstraș mic (Mergus albellus) 4, Rață sunătoare (Bucephala clangula) 7, Lebădă (Cygnus olor) 6, Gârliță mare (Anser albifrons) 1, Egreta cenușie (Ardea cinerea) 15, Stârc cenușiu (Egreta alba) 10, Rață mică (Anas crecca) 12, Rață cu cap castaniu (Aythya ferina) 1 și Rața fluieratoare (Annas penelope).