Dezbatere publică la Negrești Oaș privind taxa de salubrizare
Aproximativ 85 de persoane au participat vineri la dezbaterea organizată la sediul Primăriei Orașului Negrești-Oaș pe tema delegării serviciului public de salubrizare și a stabilirii noului regulament de organizare și funcționare a Serviciului Public de Salubrizare. Reprezentanții Comisiei constituite în acest sens la nivelul Consilului Local (din care fac parte viceprimarul Ioan Cicio, secretarul Radu Grigoraș, consilierii locali Mihai Big, Mihai Miclăuș, Constantin Fanea și Eugen Ardelean, șef Serviciu Achiziții Niculina Keresteszi și șef Servicii ADP – Florin Ghiriti), dar și președinții asociațiilor de proprietari, prin președintele Emeric Erdei, au propus schimbarea modalității de plată a taxei de salubrizare din taxarea pe gospodărie, cum este în prezent, în taxarea / persoană.
Primarul Aurelia Fedorca a afirmat la începutul dezbaterii că la sfârșitul lunii februarie expiră contractul încheiat cu operatorul de salubritate, care colectează deșeurile de la populație, urmând să fie organizată o nouă licitație. Aceasta a precizat că, de asemenea, trebuie schimbat regulamentul de organizare a acestui serviciu deoarece au existat multe nemulțumiri legate de taxa de salubrizare, fiind dezavantajate familiile singure.
Doar 45-48% dintre negreșteni plătesc taxa de salubrizare
Primarul a arătat că, în prezent, gunoiul menajer se colectează de două ori pe lună de la case și de două ori pe săptămână de la blocuri, taxa pe care o plătesc negreștenii pentru acest serviciu fiind de 15,33 lei/ lună/gospodărie, respectiv 184 lei/ an. Familiile cu venituri sub 600 de lei/ lună plătesc doar 5 lei/lună ( 60 lei/ an), iar negreștenii plecați din țară, care se întorc acasă în cursul anului, achită taxa de salubrizare pentru trei luni, în total 49 de lei. De asemenea, familiile care au persoane cu dizabilități sunt scutite de această taxă.
Astfel, din totalul de 7069 locuințe (5206 case și 1860 apartamente) înregistrate la nivelul orașului, doar pentru 4.542 sunt încheiate contracte de salubrizare. În cazul caselor, din totalul de 3.333 contracte doar 2.320 plătesc integral, iar în cazul apartamentelor, din 1209 contracte 1194 plătesc taxa integral. Există 432 de case și 10 apartamente care beneficiază de reducere din cauza veniturilor mici ( sub 600 lei), 67 familii care au persoane cu dizabilități sunt scutite și 519 persoane plătesc taxa doar trei luni pe an, fiind plecate în străinătate.
Primarul Fedorca a specificat că firma care prestează serviciul de salubrizare are probleme foarte mari legate de încasarea taxei, procentul de încasare fiind de doar 45 -48%.
Asociațiile de proprietari pledează pentru taxarea/persoană
Consilierul local Mihai Big a spus că, la nivelul Consiliului Local și al Primăriei, s-a făcut o cercetare pentru a vedea cum funcționează serviciile de salubrizare în alte localități, atât în comune mai mari din Țara Oașului cât și în orașe din zonă sau din alte părți ale țării. Concluzia este că aproape peste tot taxa de colectare a deșeurilor este plătită pe persoană.
De altfel, președinții asociațiilor de proprietari care au luat cuvântul au pledat și ei pentru taxarea / persoană, considerând că astfel este mai echitabil pentru persoanele singure.
Președintele Asociațiilor de proprietari, Emeric Erdei, a solicitat reinventarierea persoanelor care domiciliază în blocuri, deoarece sunt multe apartamente nelocuite, extinderea containerelor îngrădite în zona tuturor blocurilor, dezinfectarea permanentă a containerelor, obligarea agenților economici să-și achiziționeze containere. Primarul Fedorca a precizat că nu va fi prelungită autorizația de funcționare în cazul firmelor care nu dețin pubele.
Un alt președinte de asociație, Margareta Silaghi, a ridicat problema depozitării molozului rezultat în urma renovării apartamentelor. Primarul Aurelia Fedorca a arătat că aceste deșeuri nu pot fi depozitate în spațiile amenajate în cartiere, fiind de datoria fiecărui cetățean să încheie un contract separat pentru transportarea acestora.
În noul contract de salubrizare vor fi prevăzute tarife și pentru ridicarea și transportul molozului, dar și pentru resturi vegetale. De asemenea, noul regulament de salubrizare va cuprinde amenzi drastice pentru familiile care nu încheie contracte de salubrizare și nu plătesc această taxă.
Camere video pentru depistarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri
Problema deșeurilor depozitate ilegal pe văile și dealurile din Negrești-Oaș a fost ridicată de mai multe persoane prezente la dezbatere. Pentru a contracara acest fenomen, viceprimarul Ioan Cicio a propus amplasarea de camere de supraveghere pentru depistarea persoanelor care aruncă deșeurile de orice fel la întâmplare. Propunerea a fost agreată de toți cetățenii.
Primarul Aurelia Fedorca a făcut apel la simțul civic al negreștenilor să nu mai depoziteze deșeuri la întâmplare, iar cei care îi văd să anunțe autoritățile locale.
”Avem o problemă foarte mare atât cu taxa pe care trebuie să o achităm fiecare dintre noi pentru colectarea deșeurilor, pe care mulți nu o plătesc, cât și cu depozitarea ilegală a deșeurilor, pe cursurile de apă, în zonele de agrement, în pădure. Peste tot pe unde mergem vedem depozite de gunoaie. Suntem în situația în care se impune să luăm măsuri drastice pentru cei care depozitează deșeurile în locuri nepermise, dar și față de cei care nu încheie contracte de salubrizare. Nu putem avea un oraș curat dacă nu avem cu toții grijă să depozităm deșeurile doar în locurile permise, dacă nu plătim toți pentru ridicarea și transportul lor. Este de datoria fiecăruia dintre noi să menținem curat orașul și să asigurăm un mediu sănătos pentru noi și pentru copiii noștri”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.