Întâlnire de suflet la comemorarea sfântului protector al jurnaliştilor Reviewed by CD on . Episcopia Romano-Catolică a Diecezei Sătmarului ne-a făcut o surpriză plăcută invitându-ne joi la o întâlnire lipsită de formalităţi cu ocazia comemorării sfânt Episcopia Romano-Catolică a Diecezei Sătmarului ne-a făcut o surpriză plăcută invitându-ne joi la o întâlnire lipsită de formalităţi cu ocazia comemorării sfânt Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Întâlnire de suflet la comemorarea sfântului protector al jurnaliştilor

Întâlnire de suflet la comemorarea sfântului protector al jurnaliştilor

Întâlnire de suflet la comemorarea sfântului protector al jurnaliştilor

Episcopia Romano-Catolică a Diecezei Sătmarului ne-a făcut o surpriză plăcută invitându-ne joi la o întâlnire lipsită de formalităţi cu ocazia comemorării sfântului protector al jurnaliştilor, Maximilian Kolbe.

Acesta a fost un călugăr franciscan polonez, care s-a remarcat în prima jumătate a secolului XX prin activitatea sa asiduă de coordonator al unor publicaţii creştine atât în ţara sa natală, cât şi în îndepărtata Japonie, unde a înfiinţat şi un ordin călugăresc la Nagasaki.
La un moment dat, în aşa-numitul „Oraş al Neprihănitei” (Niepokalanow) înfiinţat de el împreună cu 700 de fraţi călugări întru cinstirea Fecioarei Maria, administra cea mai mare tipografie din Europa, unde erau editate publicaţii cu tematică creştină în multe milioane de exemplare.
A intrat în legendă, însă, pentru sacrificiul suprem pe care l-a făcut în aşa-numita „celulă a morţii” din lagărul de exterminare de la Auschwitz, unde era internat în 1941 pentru „activităţi antifasciste”.
El s-a oferit voluntar să fie ucis prin înfometare în locul unui compatriot, tată a trei copii, care fusese iniţial condamnat la moarte.
Acesta a supravieţuit războiului şi, pe baza mărturiei sale, părintele-martir Maximilian Kolbe a fost declarat Sfânt în 1982, de către un alt polonez sfânt cinstit de toată lumea, Papa Ioan Paul al II-lea.
Ziua sacrificiului său este comemorată în fiecare an de Biserica Romano-Catolică, care îl consideră sfânt protector al jurnaliştilor din lumea întreagă, iar în acest an, pentru prima dată, Preasfinţia Sa episcopul Eugen Schonberger i-a invitat pe ziariştii sătmăreni la o întâlnire în care au avut ocazia să se destăinuie în legătură cu grijile, problemele, motivaţiile şi speranţele pe care le găsesc în activitatea lor profesională, în slujba comunităţii din care fac parte.
În decursul unei ore de tihnă sufletească, participanţii la această masă rotundă au avut prilejul să discute atât despre probleme de etică şi morală ce merită aprofundate, cât şi despre subiecte cât se poate de concrete şi actuale, cum ar fi recentul incident în care conturile bancare ale Spitalului Judeţean au fost blocate în urma unei sesizări a Episcopiei Romano-Catolice, din cauza întârzierii cu care aceasta a reintrat în posesia clădirii fostei secţii de psihiatrie.
Cazul a creat multă vâlvă în presa locală, alimentată şi de întârzierea cu care Episcopia şi-a expus punctul de vedere asupra consecinţelor legale ale acestei hotărâri judecătoreşti, însă problema a fost rezolvată rapid de autorităţile judeţene, iar conturile spitalului au fost deblocate, practic, a doua zi după incident.
„Ştim că atunci au fost multe neînţelegeri şi neplăceri, dar am discutat problema cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi am ajuns rapid la o înţelegere, în limitele şi în spiritul legilor. Domnia sa ne-a asigurat că nu are nici un interes să transforme acest caz nefericit într-o gâlceavă în sânul comunităţii noastre sătmărene, iar noi preferăm să avem în vedere, înainte de toate, principiile şi valorile creştine” – a declarat Preasfinţia Sa episcopul Eugen Schonberger.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus