Judeţul Satu Mare are, oficial, stemă
După multe luni de bâjbâieli birocratice, stema judeţului Satu Mare a fost aprobată oficial de Guvernul României şi prezentată luni în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, cei doi vicepreşedinţi, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, precum şi unii dintre specialiştii care au contribuit la realizarea acestui însemn heraldic.
Adrian Ştef şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că de acum încolo pe toate documentele oficiale, dar şi pe sediile instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean va apare stema judeţului, astfel încât nimeni să nu mai facă vreo confuzie cu cea a municipiului Satu Mare.
La rândul lui, vicepreşedintele Mircea Govor s-a arătat mândru că judeţul a dobândit o stemă proprie în timpul mandatului lor şi le-a colegilor săi pentru eforturile depuse în acest sens, precum şi premierului Victor Ponta pentru că a semnat Hotărârea de Guvern cu pricina.
Stema judeţului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. Aceasta prezintă patru câmpuri şi un ecuson central.
În partea superioară, în dreapta, în câmp roşu, se află un cerb de argint, iar în stânga, în câmp albastru, se află un măr cu poame, totul de aur.
În partea inferioară, în dreapta, în câmp albastru, se află spice de grâu de aur, iar în stânga, în câmp roşu, se află un strugure cu o frunză de viţă-de-vie, totul de argint.
În interiorul scutului, în ecusonul central, în câmp auriu, se află o cetate de culoare roşie.
Figurile heraldice din cele patru câmpuri ale scutului transpun simbolic bogăţiile naturale ale judeţului şi ocupaţiile locuitorilor.
Astfel, cerbul de argint este un element de acţiune şi reprezintă cutezanţa, măreţia, îndrăzneala. Mărul este considerat pom al vieţii şi reprezintă rodul, împlinirea; coroana pătrată semnifică echilibru prin cele patru elemente: apă, pământ, aer, foc.
Spicele reprezintă bogăţia holdei, tradiţia, câmpiile întinse ale judeţului. Strugurele semnifică bogăţia viticolă a zonei iar vinul reprezintă sacralitatea acestuia. Turnul, ca element stilizat al unei cetăţi, simbolizează rădăcinile istorice ale judeţului.