Ziua Protecției Civile a fost marcată la Satu Mare Reviewed by CD on . Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare a marcat, vineri, Ziua Protecției Civile și totodată 82 de ani de la înființarea primelor structuri d Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare a marcat, vineri, Ziua Protecției Civile și totodată 82 de ani de la înființarea primelor structuri d Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Ziua Protecției Civile a fost marcată la Satu Mare

Ziua Protecției Civile a fost marcată la Satu Mare

Ziua Protecției Civile a fost marcată la Satu Mare

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare a marcat, vineri, Ziua Protecției Civile și totodată 82 de ani de la înființarea primelor structuri de apărare civilă.

Cu acest prilej, la sediul ISU „Someș ”Satu Mare a avut loc o festivitate la care au participat prefectul județului, Eugeniu Avram, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, comandanți și inspectori șefi ai unităților care aparțin de MAI și MapN, primari, dar și delegații din Ungaria și Ucraina.
La 28 februarie aniversăm Ziua Protecţiei Civile, dată la care în anul 1933 s-a semnat Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, astfel se înfiinţau primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Cei 82 ani de existenţă stau mărturie faptului că specialiştii de protecţie civilă au dovedit o bună pregătire profesională, iar capacitatea şi dăruirea acestora s-a demonstrat în numeroase ocazii.
Colonelul ISU „Someș”, Dan Gheorghe, după intonarea Imnului de stat, a prezentat celor prezenți istoricul apărării civile pe teritoriul județului Satu Mare.
Ca organ de specialitate, în 1952, pe teritoriul fostei regiuni Baia Mare se constituie Secţia Apărării Locale Antiaeriene (ALA) care aparţine M.A.I. şi avea sediul în localitatea Baia Mare, fiind condusă de şeful direcţiei de securitate a statului. În Satu Mare funcţiona o Secţiune a Secţiei Apărării Locale Antiaeriene condusă de un şef de stat major civil.
În perioada 1953-1954 pe strada Avram Iancu se constituie un „Punct de comandă”, iar în anul 1957 Secţiunea Apărării Locale Antiaeriene primeşte denumirea de Stat Major al Apărării Locale Antiaeriene. Începând cu anul 1958 Direcţia Apărării Locale Antiaeriene trece de la Ministerul de Interne la Ministerul Apărării Naţionale.
În urma reorganizării administrativ teritoriale din 1968 se stabileşte delimitarea geografică a judeţului Satu Mare şi se constituie Centrul Militar Judeţean (C.M.J) care are în compunere şi Statul Major al Apărării Locale Antiaeriene a judeţului Satu Mare.
Inundaţiile din mai 1970 au constitui un examen real, trecut cu bine, pentru apărarea civilă a judeţului. S-a intervenit cu promptitudine pentru prevenirea populaţiei, salvarea oamenilor şi bunurilor materiale de furia apelor dezlănţuite. Cu acest prilej s-a introdus pentru prima dată semnalul de alarmă real pe teritoriul Municipiului Satu Mare de la terminarea celui de al doilea război mondial.
În 1979 s-a intervenit cu succes pentru prevenirea inundaţiilor prin înlăturarea zăpoarelor de gheaţă de pe râul Someş.
De-a lungul vremii, comanda fortelor de protectie civila din judeţ, denumite fie apărarea locală antiaeriană, fie Statul Major de Protectie Civilă sau Inspectoratul de Protectie Civila Judetean, a fost asigurată, astfel: 1968 – 1980 – mr Plop Stefan; 1980 – 1988 – mr Mogosanu Daniil; 1988 – 1993 – mr Olah A Radu; 1993 – 1995 – mr Cotan Ioan; 1995 – 2004 – col Blidar T Vasile.
Tot în cadrul festivității de vineri au avut loc cinci avansări în grad și au fost înmânate diplome și cupe instituțiilor militarizate care au participat la diverse competiții sportive desfășurate sub sloganul „Cupa Protecției Civile”, iar invitații au primit câte o diplomă de merit în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus