Ziua Națională a Maghiarilor la Satu Mare Reviewed by CD on . Spre deosebire de anii trecuți, vremea a ținut miercuri, 15 Martie 2017, cu maghiarii din Satu Mare, astfel că deja tradiționala paradă a husarilor călare, prec Spre deosebire de anii trecuți, vremea a ținut miercuri, 15 Martie 2017, cu maghiarii din Satu Mare, astfel că deja tradiționala paradă a husarilor călare, prec Rating: 0
Ești aici: Acasă » Eveniment»Ziua Națională a Maghiarilor la Satu Mare

Ziua Națională a Maghiarilor la Satu Mare

Ziua Națională a Maghiarilor la Satu Mare

Spre deosebire de anii trecuți, vremea a ținut miercuri, 15 Martie 2017, cu maghiarii din Satu Mare, astfel că deja tradiționala paradă a husarilor călare, precum și celelalte manifestări programate cu ocazia Zilei Naționale au putut fi organizate în toată splendoarea cuvenită unei asemenea sărbători.

Ca de obicei, la orele după amiezii s-a adunat o mulțime mai mică la casa de la ceasul electric din Centrul Vechi, unde s-a depus o jerbă de flori la placa ce comemorează trecerea poetului național Petofi Sandor pe aceste meleaguri, după care mulțimea s-a tot îngroșat pe traseul paradei, de-a lungul străzii Ștefan cel Mare până la locul tradițional de celebrare a sărbătorii maghiarilor sătmăreni, la bustul lui Petofi din părculețul din fața Spitalului Vechi, unde numărul participanților a depășit 3.000 de persoane.
Acolo, în deschiderea manifestărilor au rostit rugăciuni episcopul romano-catolic Eugen Schonberger și protopopul reformat Kiraly Lajos, după care elevi de la școlile maghiare din Satu Mare au recitat poezii patriotice inspirate de evenimentul pe care îl sărbătoresc maghiarii din toată lumea în fiecare an, în 15 Martie, declanșarea Revoluției de la 1848.
În partea oficială a manifestării, reprezentantul Consulatului Ungariei la Cluj, Csige Sandor, a transmis mesajul premierului țării vecine, Orban Viktor, către maghiarii din România cu ocazia sărbătorii conaționalilor de pretutindeni, după care subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, a transmis mesajul primului-ministru al României, Sorin Grindeanu, adresat cu această ocazie concetățenilor de naționalitate maghiară.
„Bazându-mă și pe ideea europeană a unității în diversitate, cred sincer că diferențele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoașterea reciprocă, la creșterea respectului față de celălalt, la conviețuirea armonioasă, la definirea unei moșteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmașilor noștri. Cred că ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc. Iar Guvernul pe care îl conduc are în programul său angajamente importante față de minoritățile naționale din România, dintre care cea maghiară ocupă un loc aparte” – se arată în mesajul premierului Grindeanu.
În acest context, primul-ministru a spus că, în momentul de faţă, trebuie urmaţi oamenii care „insuflă semenilor lor spiritul construcției, nu pe cei care vor să ne despartă din porniri sufletești întunecate sau pentru a obține avantaje personale”. „Cred că putem să privim lumea prin prisma propriilor convingeri, nu să moștenim convingeri ale altora sau stereotipuri. Cred că, uniți de dorința unei vieți mai bune și respectându-ne, fără a dori să impunem celuilalt, putem retransforma în realitate frumosul ideal al Revoluției de la 1848, de pace, libertate și bună înțelegere. Cu respect față de istoria şi moştenirea culturală și spirituală a maghiarilor, îi felicit pe maghiarii din România și din întreaga lume cu ocazia acestei zile speciale și le transmit cele mai bune urări!” – și-a încheiat mesajul Sorin Grindeanu.
La rândul lor, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, au rostit discursuri în care au făcut referiri la unitatea comunității maghiare sătmărene, pe care a dovedit-o la alegerile din vara anului trecut, dar și la responsabilitățile care le-au fost încredințate lor, ca reprezentanți ai maghiarilor și ai tuturor sătmărenilor în urma votului exprimat atunci.
“În urmă cu un an eram tot aici, împreună, sub privirea scrutătoare și severă a lui Petofi Sandor și ne îndemnam să ne luăm de mână și să ne dovedim unitatea la scrutinul ce urma atunci. Am trecut împreună de marea încercare de anul trecut, dovedind ce era de dovedit, dar încercările sunt departe de a se fi încheiat. Am obținut privilegiul de a contribui la înflorirea Sătmarului și ne luăm în serios această sarcină. Ne vom renova școlile, vom reda înfățișarea pitorească a Centrului Vechi și ne vom aduce tinerii acasă, pentru ca, peste ani și ani, să putem să stăm din nou aici, în acest loc, și să înfruntăm cu seninătate privirea severă a lui Petofi Sandor” – a declarat Kereskenyi Gabor.
Atât edilul-șef, cât și președintele Consiliului Județean au făcut referiri mai mult sau mai puțin voalate și la nemulțumirile legate de ceea ce consideră a fi abuzuri nepermise într-un stat de drept, ale căror victime au căzut și unii lideri ai comunității maghiare din România , dar și la propunerea legislativă a Grupului Parlamentar UDMR pentru ca 15 Martie să fie declarată sărbătoare oficială în România.
Manifestările de la bustul lui Petofi Sandor s-au încheiat cu depuneri de jerbe de flori din partea tuturor formațiunilor politice reprezentative ale maghiarilor sătmăreni, dar și a reprezentanților diverselor asociații culturale, instituții publice sau organizații neguvernamentale.
Programul festiv s-a încheiat la Teatrul de Nord cu un spectacol dedicat Revoluției de la 1848. Spre deosebire de alte orașe, la Satu Mare nu s-au înregistrat incidente, deoarece nimeni nu a avut ideea să arboreze drapelul transilvaniștilor, singurele simboluri naționale afișate fiind cocardele și steagurile cu tricolor maghiar.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus