Doar galagie în Consiliul Local Reviewed by CD on . Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Satu Mare s-a desfăşurat după scenariul obişnuit deja în ultimele luni, după o doză consistentă de populism din part Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Satu Mare s-a desfăşurat după scenariul obişnuit deja în ultimele luni, după o doză consistentă de populism din part Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Doar galagie în Consiliul Local

Doar galagie în Consiliul Local

Doar galagie în Consiliul Local

Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Satu Mare s-a desfăşurat după scenariul obişnuit deja în ultimele luni, după o doză consistentă de populism din partea UDMR în cadrul unei conferinţe de presă pe care consilierii acestui grup au ţinut-o anterior fix lângă clădirea Primăriei, dar şi cu surprize la care nu se aşteptau.

De prima surpriză au avut parte încă de la începutul şedinţei, când „întreprinzătorii” din Opoziţia formată din UDMR şi Noul PNL au propus majorarea procentului cu care sunt scutite persoanele juridice care-şi plătesc la termen impozitele locale, de la 5% la 10%.
În principiu nimeni dintre consilieri nu a avut nimic de comentat împotriva acestei propuneri, singurul care a luat cuvântul fiind şeful de serviciu de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, Dan Mirel, care a explicat cu cifre şi date statistice că acordarea unei scutiri de 10% de la plata impozitului ar fi – cităm – „devastatoare” pentru bugetul municipiului Satu Mare.
Noa cine a dat ochii peste cap la auzul acestor vorbe? Exact!
Nu a trecut încă nici un an de când grupul UDMR-iştilor din Consiliul Local a folosit toate tertipurile posibile într-o şedinţă pentru a respinge noua organigramă a Primăriei Satu Mare, prin care, indirect, făceau scut, practic, pentru protejarea directorilor cu salarii nesimţite de la DITL, între care se număra şi Dan Mirel. Noa, acuma şi-o luat-o exact de la protejatul lor!
E adevărat, tot anul trecut, după negocieri de culise, UDMR-iştii au lăsat-o mai moale şi, până la urmă, au aprobat noua organigramă, atacată imediat în instanţă de directorii DITL cu pricina şi, din câte ştim, procesul mai durează şi acum, directorii îşi iau în continuare sutele de milioane şi prezintă previziuni apocaliptice despre consecinţele devastatoare asupra bugetului municipiului în cazul în care firmele vor fi scutite de 10% din impozitele locale dacă le vor plăti fără întârziere.
Între noi fie vorba, ştim că Dan Mirel a fost băgat doar la înaintare de data aceasta şi, pentru a se evita un scandal mai mare în faţa camerelor de luat vederi care transmiteau în direct şedinţa la televiziunile locale, majoritatea consilierilor locali, de pe ambele părţi ale baricadei politice, au votat propunerea Opoziţiei, singura excepţie fiind – surpriză: Lotzi Fogel ;))
Un alt subiect fierbinte a fost cel legat de datoria de 355.000 de lei pe care o are clubul de fotbal Olimpia Satu Mare, finanţat parţial de Consiliul Local prin Primărie, către Hotelul Aurora, în care jucătorii şi staff-ul tehnic iau masa, iar adversarii sunt cazaţi, de obicei, înaintea meciurilor oficiale.
Nu a trecut încă o lună de când managerul clubului, Dan Băbuţ, le-a cerut consilierilor să aprobe o tranşă de 500.000 de lei din partea de finanţare ce ar reveni Consiliului Local, tocmai pentru achitarea unor asemenea datorii. E adevărat, solicitarea nu a fost temeinic fundamentată şi i s-a aprobat doar jumătate din suma cerută, care se pare că nu a fost cheltuită neapărat pe stingerea datoriilor de la Hotel Aurora.
Acum, însă, managementul Hotelului Aurora e în c…, deoarece se pare că a acumulat nişte restanţe la stat şi şi-a pus degeaba speranţele în banii pe care urma să-i primească de la Olimpia, iar între timp, în excesul de zel ce a cuprins ANAF-ul în ultima vreme, firma ce administrează Hotel Aurora este ameninţată cu blocarea conturilor bancare până la stingerea datoriei.
În această situaţie, consilierii locali, prin vocea liberalului Adrian Albu, s-au mulţumit doar să lase lucrurile în coadă de peşte, subliniind că e nevoie să aprofundeze problema şi să discute serios despre soarta Olimpiei Satu Mare în viitor. Adică No Money.
În acelaşi timp, însă, Opoziţia a repurtat şi unele victorii însemnate la şedinţa de joi a Consiliului Local, cea mai importantă fiind respingerea proiectului de hotărâre privind schimbarea utilităţii parcării din faţa blocurilor de la Intersecţia Burdea.
Primarul Dorel Coica a făcut lobby pentru ca terenul pe care a funcţionat până nu demult benzinăria OMV să fie scos din categoria spaţiilor verzi, dând asigurări că există investitori interesaţi să construiască acolo ceva. Edilul-şef a fost însă foarte secretos, justificându-şi atitudinea prin faptul că nu doreşte să ofere mai multe detalii despre identitatea potenţialilor investitori, pentru a nu declanşa „explozia” speculativă a preţurilor la terenurile din zonă. Argumentele sale nu i-au convins însă pe consilierii Opoziţiei, care fiind mai mulţi la această şedinţă, au votat împotriva acestui proiect de hotărâre, astfel că parcarea respectivă rămâne în continuare „spaţiu verde”.
La punctul „Diverse” de la finalul şedinţei, Opoziţia a mai avut câteva obiecţii, însă, conform obiceiului său, primarul nu le-a mai ascultat pe toate, părăsind sala, nu înainte de a-i da asigurări consilierului Butka Gergo că a dispus sistarea lucrărilor „dubioase” la un centru social ce se construieşte pe strada Clujului şi în care se pare că se instalează „geamuri termopan în ziduri de vaioage”, iar în ultima vreme s-au aciuat pe acolo reprezentanţi ai lumii interlope sătmărene (ca să nu zicem ţigani) care deja îşi împart între ei locuinţele amenajate pe jumătate.
Discuţii interesante au fost şi cele legate de situaţia Hotelului Dacia, polemica purtându-se în principal între PLR-istul Radu Ardelean, care e director adjunct al Muzeului Judeţean şi specialist în restaurări de monumente istorice, pe de o parte, şi veteranul Grupului UDMR, Nits Janos, inginer constructor, pe de altă parte.
Radu Ardelean le-a cerut UDMR-iştilor să-i arate vreo lege care să permită intervenţia autorităţilor, peste capul proprietarului, pentru a executa lucrări de conservare sau restaurare a clădirii Hotelului Dacia. Răspunsurile au fost ambigue şi se pare că va mai curge multă apă pe Someş şi se vor mai certa mulţi jurişti unii cu alţii până se va mai vărui vreodată o singură cărămidă pe clădirea-simbol a Sătmarului.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus