Contre în Consiliul Local Satu Mare Reviewed by CD on . Odată cu intrarea în anul electoral au început în Consiliul Local dezbaterile, manevrele şi trucurile procedurale ce capătă pe alocuri coloratură etnică sau rel Odată cu intrarea în anul electoral au început în Consiliul Local dezbaterile, manevrele şi trucurile procedurale ce capătă pe alocuri coloratură etnică sau rel Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Contre în Consiliul Local Satu Mare

Contre în Consiliul Local Satu Mare

Contre în Consiliul Local Satu Mare

Odată cu intrarea în anul electoral au început în Consiliul Local dezbaterile, manevrele şi trucurile procedurale ce capătă pe alocuri coloratură etnică sau religioasă, în încercarea unora sau altora dintre aleşii sătmărenilor de „a trage spuza pe turta” comunităţii etnice sau a cultului pe care îl reprezintă.

Spre cinstea consilierilor locali trebuie remarcată, însă, maniera civilizată şi reţinută în care s-au desfăşurat dezbaterile la şedinţa de joi, fiind nevoie să se ajungă aproape la final de mandat pentru a avea primele discuţii deschise şi detaliate pe asemenea probleme sensibile, chiar dacă motivaţia unor voturi a rămas în continuare subiect de ghicitori, presupuneri sau bârfe.
La atmosfera calmă a contribuit, probabil, şi lipsa unuia dintre principalii protagonişti ai campaniei electorale ce urmează să se desfăşoare în această vară, primarul Dorel Coica – plecat în delegaţie în ţară, astfel că nu a fost cine să-i dea replici pe măsură celuilalt protagonist, deputatul Kereskenyi Gabor, deranjat de ceea ce a numit „atacuri prin presă” în ultima vreme la adresa lui şi a formaţiunii sale politice, drept pentru care a considerat de cuviinţă să răspundă la acestea în plenul şedinţei Consiliului Local.
De-altfel, încă de la început preşedintele de şedinţă Adrian Albu l-a tachinat pe deputatul Kereskenyi invitându-l să ia cuvântul la proiectul de hotărâre cu privire la amplasarea unui Monument al Limbii Române în parcul central din Piaţa Libertăţii ;))
Consilierul liberal i-a ridicat mingea la fileu făcând, practic, aluzie la o postare pe pagina personală de Facebook a primarului Dorel Coica, ce a creat vâlvă destul de mare în rândul potenţialilor alegători ai candidatului UDMR, însă acesta din urmă a refuzat politicos să intre în joc.
De-altfel, după o tentativă nereuşită de schimbare a amplasamentului monumentului în faţa Liceului CFR, până şi consilierii UDMR au fost de acord cu propunerea iniţială şi au votat pentru, apoi le-au reamintit colegilor că pregătesc şi ei un proiect pentru amplasarea bustului contelui Szechenyi Istvan ;))
A urmat apoi punctul de pe ordinea de zi care a însumat dezbateri de aproape o oră: propunerea de mutare a unor clase de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” în clădirile dezafectate ale fostei Şcoli nr.5 de pe strada Wolfenbuttel (aflate în mare parte pe terenul parohiei reformate de acolo), respectiv mutarea unor clase ale Liceului de Artă în complexul de clădiri de la fostul Liceu Unio.
Aceasta a fost a treia tentativă de mutare a unor clase de la Liceul Ortodox în alte clădiri din municipiul Satu Mare, în condiţiile în care numărul elevilor creşte de la an la an şi aceştia nu mai încap în actualul sediu, dar de fiecare dată s-au opus consilierii UDMR, găsind mereu motive mai mult sau mai puţin întemeiate pentru a bloca această iniţiativă.
De data aceasta, motivul a fost că înaltele feţe bisericeşti ale celor două culte implicate nu au fost consultate, adică nu s-au pus la masa negocierilor, iar consilierii UDMR-işti au cerut amânarea proiectului de hotărâre până se va ajunge la un consens în această privinţă.
După îndelungi discuţii de genul „şi eu am vecini reformaţi şi ne înţelegem foarte bine”, „vrem să facem acolo tot şcoală creştină, nu moschee”, preşedintele de şedinţă Adrian Albu a cerut o pauză de un minut, timp în care s-a retras din sală împreună cu viceprimarul Radu Roca şi liderul Grupului UDMR, Magyar Lorand, pentru „consultări”.
După revenirea lor în sală s-a pus în aplicare schema care a asigurat ieşirea onorabilă a tuturor din această gâlceavă: iniţial majoritatea formată din reprezentanţii „partidelor româneşti” a respins propunerea „ungurilor” de amânare a proiectului de hotărâre, după care s-a trecut la votarea proiectului în ansamblu, dar fiindcă, din cauza abţinerii celor nouă UDMR-işti din Consiliul Local nu au fost întrunite două treimi din totalul de voturi (aşa cum cere legea în cazul hotărârilor ce privesc patrimoniul n.r.), proiectul a fost respins şi urmează să fie reformulat şi reintrodus pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare, după ce grupurile politice vor negocia termenii şi condiţiile unei înţelegeri în acest sens. (Ştim că e greu de urmărit toate aceste chichiţe procedurale, dar aşa se iau deciziile în forul de conducere al unui oraş multicultural din Uniunea Europeană în secolul XXI n.r.).
Aceeaşi soartă a avut-o şi Liceul de Artă „Aurel Popp”, care ar avea nevoie urgentă de vreo 40 de săli de clasă în plus pentru ca elevii şi profesorii de acolo să poată să-şi desfăşoare activitatea în condiţii civilizate. Discuţiile pe marginea acestui caz au dezvăluit detalii halucinante despre conflicte personale ce zădărnicesc orice iniţiativă pozitivă: în timp ce UDMR-istul Szocs Peter s-a plâns că portarul nu l-a lăsat să intre în clădirea Liceului de Artă pentru a participa la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al acestei şcoli, unde, teoretic, el este membru din partea Consiliului Local, directorul liceului, Cristian Pop, s-a arătat mirat de atitudinea consilierului local care a refuzat să se legitimeze cu vreun document de identitate la intrarea într-o instituţie publică de învăţământ. Curat Caragiale!!!
La final au lăsat proiectele de hotărâre care au sădit seminţele celei mai noi isterii locale la Satu Mare, cele legate de proiectatul megamall de lângă digul Someşului, pe Drumul Careiului.
După cum se ştie, un consorţiu sud-african şi-a anunţat intenţia de a construi un uriaş centru de shopping în zona în care Primăria a vrut să construiască mai demult sală polivalentă, apoi bazin olimpic, proiecte care au rămas doar pe hârtie.
Povestea e încâlcită, dar foarte în rezumat, simplificat: unii dintre proprietarii terenurilor de acolo, care au fost iniţial expropriaţi, după ce a trecut termenul de expropriere şi au văzut că nu se construieşte nimic în zonă, au dat în judecată autorităţile pentru a-şi recupera terenurile (gurile rele spun că au fost „sfătuiţi” să recurgă la această măsură legală, dar noi nu lansăm asemenea zvonuri n.r.).
După ce de vreun an de zile UDMR-iştii găsesc toate chichiţele posibile şi imposibile să nu se adopte nici o Hotărâre de Consiliu Local în această privinţă (tot gurile rele spun că joacă la tragere de timp, în scop electoral, dar noi nu lansăm asemenea zvonuri n.r.), azi au venit cu un proiect de hotărâre ce prevede „notificarea cetăţenilor expropriaţi” cu privire la schimbarea destinaţiei terenurilor în cauză, respectiv intenţia de vânzare a lor către investitori. Deci asta era buba!!!
Consilierii au prezentat proiectul ca fiind o obligaţie de care nu s-a achitat conducerea Primăriei şi, prin urmare, s-au oferit ei să adopte o Hotărâre de Consiliu special în acest scop, deşi nu e treaba lor, dar nu mai doresc să fie acuzaţi că sabotează dezvoltarea oraşului.
Luând cuvântul la acest punct de pe ordinea de zi, deputatul Kereskenyi Gabor a ţinut să sublinieze că şi pe marginea acestui subiect a fost supus la o serie de „atacuri calomnioase, nefondate şi mincinoase”. „Menirea Executivului este să ofere investitorilor informaţii corecte privind statutul juridic al terenurilor respective. Îl sfătuiesc pe domnul primar Coica, mai ales că este medic de profesie, să lase la o parte injecţia cu minciuni şi să nu implice o investiţie atât de importantă în jocurile murdare ale politicii locale” – a declarat Kereskenyi.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus