Zeci de milioane de euro pentru agricultorii sătmăreni Reviewed by CD on . Potrivit bilanțului prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Gabriel Leș, fermierii s Potrivit bilanțului prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Gabriel Leș, fermierii s Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Zeci de milioane de euro pentru agricultorii sătmăreni

Zeci de milioane de euro pentru agricultorii sătmăreni

Zeci de milioane de euro pentru agricultorii sătmăreni

Potrivit bilanțului prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Gabriel Leș, fermierii sătmăreni au încasat în cursul anului trecut diferite subvenții în valoare totală de 37 milioane de euro.

Aceasta este cea mai mare sumă anuală achitată începând cu 2007, iar eficientizarea agriculturii în județul Satu Mare se simte și sub alte aspecte.
De exemplu, numărul persoanelor care au cerut subvenții a scăzut la 21.450, în timp ce suprafețele pentru care se cere sprijin financiar guvernamental sau din fonduri europene prezintă o tendință de creștere, ajungând anul trecut la 227.690 hectare.
Gabriel Leș explică această situație prin comasarea terenurilor agricole și asocierea fermierilor, astfel încât să obțină profituri mai mari din suprafețele pe care le dețin.
În această perioadă, specialiștii de la APIA, împreună cu cei de la camerele agricole locale, organizează zilnic întâlniri cu fermierii din toate localitățile județului, cu scopul de a-i informa despre oportunitățile de accesare a fondurilor pentru anul 2014. Totodată, fermierilor li se atrage atenția asupra obligațiilor ce le revin în completarea corectă a formularelor de cereri pentru subvenții și utilizarea fondurilor conform celor declarate.
Se pare că nu prea mai au șanse să păcălească autoritățile și să cheltuiască banii pe altceva decât destinația aprobată, deoarece inspectorii controlează culturile în câmp și identifică parcelele cultivate cu ajutorul GPS-ului.
Cererile pentru subvenții pot fi depuse, pe bază de programare, în perioada 3 martie – 15 mai la sediul APIA de pe strada Botizului din Satu Mare. Cine nu respectă programarea, va avea posibilitatea să-și depună cererea numai după 15 mai, dar i se va reține o penalizare de 1%/zi de întârziere din valoarea subvenției solicitate.
In aceeași conferință de presă, directorul Camerei Agricole Județene, Ștefan Fodor, a anunțat că sătmărenii vor avea posibilitatea să acceseze în acest an alte câteva milioane de euro prin programul de reconversie în pomicultură, dar încă nu se cunosc detalii despre valoarea subvențiilor ce vor fi acordate la hectar.
Deocamdată mai mult de 100 de sătmăreni din toate regiunile județului s-au înscris la cursurile de pomicultură, absolvirea acestora fiind o condiție obligatorie pentru a accesa fonduri europene în acest domeniu.
Semnele sunt bune, mai ales după succesul programului de reconversie viticolă, prin care s-a plantat / replantat vița-de-vie nobilă pe 600 de hectare, iar județul Satu Mare a devenit, astfel, principalul producător de vinuri din regiune. Pentru pomicultură sunt disponibile nu mai puțin de 7.300 hectare de teren în întregul județ.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus