Manifestări impresionante de Ziua Armatei Române, la Carei Reviewed by CD on . Întâmplarea face ca cea de-a 70-a aniversare a eliberării ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţia fascistă să pice în acest an în plină campanie elect Întâmplarea face ca cea de-a 70-a aniversare a eliberării ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţia fascistă să pice în acest an în plină campanie elect Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Manifestări impresionante de Ziua Armatei Române, la Carei

Manifestări impresionante de Ziua Armatei Române, la Carei

Manifestări impresionante de Ziua Armatei Române, la Carei

Întâmplarea face ca cea de-a 70-a aniversare a eliberării ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţia fascistă să pice în acest an în plină campanie electorală, aşa că era de aşteptat ca manifestările organizate la Carei cu ocazia Zilei Armatei Române să fie de amploare mai mare ca de obicei.

Iar organizatorii au fost la înălţimea aşteptărilor, oferind miilor de localnici şi oaspeţi prezenţi la manifestări un program cum nu s-a prea mai pomenit în urbea cochetă din câmpia ce-i poartă numele.
Desfăşurare impresionantă de forţe, expoziţii cu cea mai modernă tehnică de luptă din dotarea Armatei Române şi demonstraţii militare captivante au ţinut cu sufletul la gură publicul mai numeros ca oricând, care s-a adunat la ora 11 pentru a asista la manifestările oficiale de la Monumentul Eroilor din centrul municipiului.
Acestea au început cu o mică întârziere faţă de ora stabilită, deoarece preşedintele Traian Băsescu a ajuns la faţa locului în ultima clipă, dând puţin peste cap protocolul pregătit de organizatori.
Astfel, militarii i-au prezentat onorul ce se cuvine şefului statului, după care el şi premierul Victor Ponta s-au poziţionat cât mai departe unul de celălalt, de o parte şi de alta a grupului format din miniştri şi autorităţi locale şi judeţene, ignorându-se reciproc pe tot parcursul manifestărilor.
A urmat apoi unul dintre cele mai spectaculoase momente ale show-ului militar: doi paraşutişti ai Brigăzii de Operaţiuni Speciale, care au desfăşurat în aer un imens drapel tricolor, respectiv un banner cu inscripţia „La Mulţi Ani Armatei Române”, au aterizat perfect în mijlocul mulţimii, în aplauzele frenetice ale spectatorilor.
Discursul preşedintelui Traian Băsescu, ce a urmat acestui moment spectaculos, a sunat ca o cuvântare de adio, în care, după cum a spus cu propriile cuvinte, a decis ca la final de mandat să abordeze şi o temă sensibilă şi dureroasă: sacrificiul soldaţilor români, care au executat ordinele politicienilor vremii în prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial.
„Nimeni n-o să mă convingă vreodată că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie. Poate este discutabilă trecerea Nistrului, dar armata română, prin tradiţie, şi-a apărat teritoriul naţional, ori teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc” – a declarat şeful statului.
El le-a mulţumit, totodată, militarilor români pentru misiunile pe care le-au îndeplinit în istoria recentă în Irak, Afganistan, Kosovo sau Africa, afirmând că aceştia au dovedit capacitatea armatei de apărare a intereselor statului român şi dincolo de frontierele ţării.
Apoi s-a referit la noua misiune pe care o au soldaţii români, de zece ani încoace, aceea de a apăra şi teritoriul românesc din Marea Neagră, cu resurse uriaşe pentru sistemul energetic naţional, dobândit în urma procesului pe care ţara noastră a avut-o la Haga, cu Ucraina. „La Mulţi Ani, Armata Română! Comandantul armatei vă mulţumeşte!” – a încheiat Traian Băsescu.
Referiri istorice a făcut şi premierul Victor Ponta în discursul său, el amintind de sacrificiile prin care Armata Română a îndreptat suferinţele aduse poporului români de către politicieni prin Diktatul de la Viena.
Primul-ministru nu a scăpat ocazia de a-i transmite felicitări şi Majestăţii Sale Regele Mihai I cu ocazia aniversării zilei sale de naştere, ce coincide cu sărbătoarea Armatei Române.
Vorbind în numele Guvernului, el s-a angajat să asigure întregul sprijin financiar şi materiale necesar pentru ca Armata Română să-şi poată îndeplini misiunile în condiţii de maxim profesionalism, amintind şi de creşterea bugetului alocat Apărării Naţionale în ultimii doi ani, de când şi-a început mandatul în fruntea Executivului.
După discurs, unul dintre veteranii de război prezenţi lângă Monumentul Eroilor i-a oferit lui Victor Ponta o eşarfă tricoloră, pe care acesta a purtat-o la gât pe tot parcursul vizitei la Carei.
A urmat apoi ceremonia tradiţională a depunerii coroanelor, care au completat petalele florilor de mac sângeriu presărate peste Monumentul Eroilor, tradiţie preluată din ţările anglo-saxone.
Au depus coroane toate oficialităţile prezente, dar şi reprezentanţii diferitelor partide politice şi instituţii publice.
În continuare, pe platoul din faţa monumentului au sosit tinerii studenţi de la Academia Militară din Bucureşti, care au refăcut în ultima săptămână, în cadrul acţiunii „Ştafeta Veteranilor”, traseul parcurs de regimentele româneşti în urmă cu 70 de ani prin întreaga ţară până la hotarele Transilvaniei, la Carei.
Tinerii au predat reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor de Război şi ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, stindardele pe care le-au purtat din oraş în oraş prin toată România, apoi, strigând „Sacrificiul impune respect!” au îngenuncheat în faţa monumentului ridicat în cinstea camarazilor căzuţi pe front.
Spre încântarea miilor de spectatori prezenţi, a urmat apoi parada militară, cu participarea trupelor din Divizia a IV-a Infanteria GEMINA din Cluj şi a celor din Regimentul de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul” din Bucureşti, peste coloanele lor trecând în formaţie trei elicoptere de luptă Puma şi trei avioane MIG 21 Lancer.
La finalul manifestărilor oficiale, Traian Băsescu a renunţat la obişnuita baie de mulţime, sesizând ostilitatea unora dintre cei prezenţi, care l-au fluierat şi huiduit timp de câteva secunde, la fel ca după discursul său. A preferat să urce în maşină şi să plece în coloană oficială imediat după „ruperea rândurilor”.
În schimb, premierul Victor Ponta a intrat în mijlocul mulţimii şi şi-a făcut cu greu drum până în curtea Castelului Karolyi, unde a asistat la mai multe demonstraţii spectaculoase de luptă ale militarilor de la diferite arme.
La ieşirea din curtea castelului, premierul a fost întâmpinat de un grup de câţiva zeci de membri ai Organizaţiei de Tineret a PSD Satu Mare, care l-au încurajat cu sloganuri specifice campaniei electorale.
Ultimul moment oficial al vizitei a fost tăierea panglicii inaugurale a noului sediu al Primăriei Carei, însă premierul Victor Ponta a predat onoarea de a face acest gest, alături de primarul-gazdă Eugen Kovacs şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, Rudolf Riedl şi Mircea Govor, vicepremierului Liviu Dragnea, care are meritul de a fi asigurat prin Ministerul Dezvoltării pe care îl conduce fondurile necesare pentru această investiţie de maximă importanţă.
„Am ţinut să vizitez azi Careiul şi pentru a da un semnal important din partea Guvernului, ştiind că aceasta este o zonă multietnică şi multireligioasă în care români, maghiari, saşi (şvabi n.r.), ortodocşi, catolici şi protestanţi ştiu să trăiască împreună, iar obiectivul meu este ca toţi aceştia să aibă infrastructura necesară şi locuri de muncă, să fie linişte şi pace socială, să fie un exemplu de conlucrare şi convieţuire pentru Transilvania şi toată România” – a declarat Victor Ponta la conferinţa de presă ad-hoc organizată în curtea primăriei.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus