Duminică va avea loc Festivalul Naţional Sâmbra Oilor Reviewed by CD on . În Ţara Oaşului se fac ultimele pregătiri pentru organizarea cunoscutei sărbători,,Sâmbra Oilor’’, o manifestare tradiţională de interes naţional şi care se des În Ţara Oaşului se fac ultimele pregătiri pentru organizarea cunoscutei sărbători,,Sâmbra Oilor’’, o manifestare tradiţională de interes naţional şi care se des Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Duminică va avea loc Festivalul Naţional Sâmbra Oilor

Duminică va avea loc Festivalul Naţional Sâmbra Oilor

Duminică va avea loc Festivalul Naţional Sâmbra Oilor

În Ţara Oaşului se fac ultimele pregătiri pentru organizarea cunoscutei sărbători,,Sâmbra Oilor’’, o manifestare tradiţională de interes naţional şi care se desfăşoară în cadrul pitoresc de la Huta-Certeze.
Sâmbra Oilor a ajuns la cea de-a 60-a ediţie şi este organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, Instituţia Prefectului, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş şi Primăria şi Consiliul Local Certeze.
PROGRAM ARTISTIC „SÂMBRA OILOR” 2016
11.00 Deschidere oficiala
11.15 Moment de sambra (Oasul, Sanzaienele, Magura,Bixadul)
11.45 Oasul si Maria Tripon din Negresti
12.15 Maria Petca Poptean si Magura din Tarsolt
12.45 Irina Man si Grupul din Bixad
13.00 Dumitru Farcas
13.30 Petrica Muresan
13.45 Ansamblul Sanzaienele din Negresti si Maria Fusle
14.15 Lupu si Cornelia Rednic
14.45 Petru Zele si Cununa Oasului din Batarci
15.00 Ansamblul Ceatara din Carei
15.20 Ansamblul Florile Tarni
15.40 Ansamblul Folcloric Cununița
16.00 Ansamblul Florile Turtului
16.15 Malvina Madar Iederan si grupul din Soconzel
16.30 Grupul de tapuritoare din Racsa
16.45 Tapuritoarele din Batarci : Maria Hosu
17.00 Mihai Zele
17,15 Formatia de dansuri din Homoroade Florica Pintea
17.30 Nicu Pop si Ansamblul Vama Ardeleana
17.50 Ansamblul Ciobanasul din Dragusen
Festivalul Naţional „Sâmbra Oilor”, reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.
Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta devine an de an gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nordice. Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea. Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus